AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.01.2023 16:45 > 30.01 16:47

Šabac dobija novu mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha

Grad Šabac dobiće novu automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha, najavio je danas gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

"Svaki građanin će u svakom momentu znati kakav je kvalitet vazduha u Šapcu, preko računara i platformi koje će biti dostupne", rekao je Pajić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, monitoring je pokazao da je u 2022. godini vazduh bio treće kategorije, te da su nekoliko puta pređene dozvoljene granične vrednosti.

Pajić je rekao da je kompanija "Eliksir", koja posluje u Šapcu, odlučila da obezbedi 250.000 evra vrednu opremu za automatsku mernu stanicu i da je preda Zavodu za javno zdravlje na korišćenje.

Direktor tog Zavoda Branko Vujković objasnio je da treća kategorija znači prekomerno zagađeni vazduh, pre svega zbog povećane koncentracije suspendovanih PM 10 i PM 2.5 čestica.

"Pored PM čestica, prisutan je trend značajnog prekoračenja koncentracije čađi u zimskim mesecima", kazao je Vujković.

Dodao je da će stručnjaci Zavoda kreirati jasne, precizne i javne zdravstvene poruke ko kako treba da se ponaša, bilo da su to sportisti, starije osobe sa komorbiditetima, ili deca koja imaju nastavu fizičkog napolju u letnjim mesecima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.