AAA

ZELENA-SRBIJA | 02.02.2023 12:55 > 02.02 12:55

Plan za izgradnju solarne elektrane u Subotici, opozicija protiv

Odbornici Skupštine Grada Subotice su danas doneli odluku o dopuni Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane na prostoru nekadašnje fabrike veštačkog djubriva "Azotara", u naselju Bikovo.

Odbornici opozicionog Pokreta građanske Subotice bili su protiv jer se budući investitor ne obavezuje da će posle 20 godina da reciklira solarne panele što, kako navode, može imati štetan uticaj na životnu sredinu.
Odbornik Srpske napredne stranke (SNS) Duško Petrović, istakao je da će to biti jedno od najvećih postrojenja koja će se graditi u Subotici, da će investicija značajno doprineti distributivnom sistemu i podsetio na prednosti korišćenja obnovljivih izvora energije.

"Ne zagadjuje se okolina, smanjuje se upotreba fosilnih goriva, smanjuje se seča šuma. Sve to utiče na klimatske promene, jer smo i sami svedoci drastičnog pogoršanja u ovoj oblasti", rekao je Petrović.

Šef odborničke grupe Pokreta građanske Subotice (PGS), Miroslav Milojević, istakao je da ta grupa podržava izgradnju solarnih elektrana, ali ne i način dvanje dozvole investitoru o čijem radu i referencama se malo zna.

"Postoje ozbiljni problemi kod izgradnje solarne elektrane. Dozvoljeno je da se ne uradi ekološka studija, kako te elektrane zagadjuju životnu okolinu. Sekretarijat za urbanizam je rekao da nije potrebno da se izda takva dozvola, što je glupost. Te elektrane se isplaćuju od osam do 10 godina, što je vrlo kratak period", objasnio je on.

Podsetio je da solarni paneli "nisu večni" i da je vek njihovog trajanja od 20-30 godina.

"Oni u zemlju mogu da ispuste kancerogeni kadijum, vrlo zagađujući element koji kasnije zagađuje vodu i zemlju. Mora da se uzme bankarska garancija da će preduzeće posle 20 godina izvršiti reciklažu tih solarnih panela, a ne da generacijama ostavi jedan ozbiljan problem koji će se najverovatnije posle plaćati iz budžeta grada", rekao je Milojević.

Odbornici su na sednici Skupštine grada prihvatili i Lokalni akcioni plan zapošljavanja, po kojeme je lokalna samouprava obezbedila 10 miliona dinara za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija stanovništva, za samozapošljavanje i zapošljavanje u okviru programa javnih radova u okviru čega će ukupno biti biti angažovana 61 osoba.

Na dnevnom redu su bili i usvajanje Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Subotice za 2023. godinu i usvajanje finansijskih planova gradskih fondova i fondacija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.