AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.02.2023 15:15 > 05.02 15:56

Nišlije protestovale zbog loših uslova u prihvatilištima za pse u Srbiji (FOTO)

  • FOTO: SASA DJORDJEVIC
  • FOTO: SASA DJORDJEVIC
  • FOTO: SASA DJORDJEVIC
  • FOTO: SASA DJORDJEVIC
  • FOTO: SASA DJORDJEVIC
  • FOTO: SASA DJORDJEVIC
  • FOTO: SASA DJORDJEVIC

Članovi Udruženja za zaštitu životinju i građanski aktivisti danas su zatražili bolje uslove u prihvatilištima za pse u Srbiji.

Povod za organizovanje protesta na Trgu kralja Milana bio je snimak iz prihvatilišta u Boru na društvenim mrežama, na kojem se vidi se vidi kako žena vadi zaleđene leševe štenaca i pasa bez glave, a u opisu videa piše da su životinje uginule od brutalnog zlostavljanja. Vojkan Živković, aktivista za zaštitu životinja, rekao je na protestu da stanje u niškom prihvatilištu "ne valja", a da su "horor i katastrofa" u prihvatilištima u Boru, Aleksincu i Kraljevu jer "psi žive u svom vlastitom urinu i izmetu", nemaju dovoljno hrane, nemaju kućice, čak ni slamu, "nemaju ništa" "to su bukvalno geta za životinje koje stradaju u najstrašnijim mogućim mukama".

On je rekao da iako prihvatilište u Nišu treba da smatra boljim u Srbiji, psi tamo dobijaju vrlo nekvalitetnu hranu, a kućice za pse su građani sami obezbeđivali, iako JKP "Mediana" za to dobija novac iz budžeta grada.

"Mi, ljubitelji životinja, tražimo pre svega transparentnost u radu prihvatilišta. Da u svakom trenutku znamo šta se tamo radi, da li životinje imaju hranu, slamu, da li imaju svežu vodu. Tražimo mogućnost i da u prihvatilištima imamo stalno po dva volontera", izjavio je Živković.

Po njegovim rečima, u niškom azilu ima 50 do 100 pasa, a azil može da se poseti radnim danima od 8 do 13 časova kada većina građana radi i ne moće da poseti pse, te "tražimo otvorene dane, kada bi ljubitelji životinja mogli da se druže sa psima i da ih prošetaju", naglasio je Živković.

Advokatkinja Nina Krstić, iz Udruženja "Pit", rekla je da prihvatilište u Nišu treba da se modernizuje i da se poveća njegov kapacitet, ali da su psi tamo sigurni, nahranjeni i veterinarski zbrinuti.

"Imamo više propisa i zakona o zaštite životinja, ali sada imamo na hiljade i hiljade fotografija na kojima se vidi da prihvatilišta ne ispunjavaju propisane uslove i da se u njima ozbiljno narušava dobrobit pasa", izjavila je Krstić.

Ona je kazala da je potrebno o tome govoriti građanima, a da su koren problema uvek neodgovorni vlasnici koji ne sterilišu svoje pse, puštaju ih da se slobodno šetaju i zato je veliki broj napuštenih pasa na ulicama, a "zoo higijene" su prepunjene, rekla je Krstić.

Okupljeni građani, njih dvadesetak, kao jedan od velikih problema u Nišu naveli su i stalno trovanje pasa, a najnoviji slučajevi su zabeleženi u naselju Pantelej.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je prošle nedelje da će novo prihvatilište u Nišu biti izgrađeno kao proširenje postojećeg na gradskoj deponiji. Po njenim rečima, s tim predlogom saglasna su i udruženja ljubitelja životinja.

Prvobitno je bila najavljena izgradnja prihvatilišta u blizini sela Duga Poljana kod Gadžinog Hana, ali su i meštani i ljubitelji životinja protestovali.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.