AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.02.2023 12:45 > 06.02 12:46

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica pokreće kampanju za spas orla krstaša

  • FOTO: Szilard Morvai
  • FOTO: Szilard Morvai

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je danas da pokreće veliku kampanju za prikupljanje novčanih sredstava koja će biti iskorišćena za dalji rad na opstanku orla krstaša, ptice grabljivice koja se nalazi na nacionalnim obeležjima Srbije, ali je već godinama na ivici opstanka.

Istaknuto je da je od 2016, kada je u zemlji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija, zajedno sa partnerskim organizacijama, volonterima, saradnicima i aktivistima, ulagalo napore da se ova vrsta oporavi, pa tako na početku 2023. Srbija ima pet gnezdećih parova orlova krstaša.

Podseća se da je nedavno završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat, u okviru kojeg je u Srbiji prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljane su metalne platforme za gnežđenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta.

Iz Društva je ocenjeno da je povećanje broja ptica ohrabrujuće, ali i dalje nedovoljno, uzimajući u obzir brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša i "oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije".

"Krstašima je pomoć neophodna. U to smo se uverili još 2016. kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji", kazao je koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković.

Naglasio je da orlu krstašu prete ubijanje, trovanje i nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu.

"Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Novčana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni", kazao je Stojiljković.

Iz Društva su istakli da je neophodna novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je potrebno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša.

Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje uz pomoć kojih će čuvari moći momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše države,te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne važnosti. Ne bi bilo dobro da on postoji jedino na tom grbu kao simbol", zaključio je Stojiljković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.