AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.02.2023 10:45 > 09.02 10:45

Australija zabranila otvaranje rudnika uglja na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine

Autralija je odbila danas da dozvoli otvaranje jednog rudnika uglja na osnovu Zzakona o zaštiti životne sredine.

Australija spada među najveće svetske izvoznike uglja i tečnog gasa koji su glavni izvori nacionalnog bogatstva, a od njene vlade je zatraženo da zbog kontrole klimatskih promena blokira sve nove projekte iskopavanja uglja.
Ministarka životne sredine Tanja Pliberšek izjavila je danas da će se posebno odlučivati o svakom takvom projektu.

"Donosiću odluke o svakom pitanju koje se nadje preda mnom pojedinačno vodeći se zakonom i dostupnim naučnim znajem", rekla je ona.

Pliberšek je juče najavila svoju odluku o sprečavanju iskopavanja uglja na manje od 10 kilometara od Velikog koralnog grebena kod severoistočne australijske obale.

Ministarka je obrazložila da bi projekat imao neprihvatljiv uticaj na vode na tom području ali i na morsku floru kojom se hrane dugonzi, vrsta morskih krava.

Procenjuje se da bi iz tog rudnika moglo da se iskopava 10 miliona tona uglja godišnje u periodu od četvrt veka.

Izgradnju rudnika predložio je rudarski magnat Klajv Palmer, koji je osnovao i finansira manju konzervativnu Partiju Ujedinjena Australija.

Vlada razmatra i produženje dozvole za istraživanje gasa u moru na severnim plažama Sidneja. Krajem 2021. prethodna konzervativna vlada odbila je da produži dozvolu za istraživanje na dve godine.

Predlagač projekta Aset Energi (Asset Energy) je tužio prethodnu vladu a sudski postupak je završen prošle nedelje pristankom novih vlasti da preispitaju tu odluku.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.