AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.02.2016 13:10 > 04.02 15:39

Vesić: Set izmena ekoloških zakona uskoro pred Vladom

Set izmena zakona iz oblasti životne sredine, koje uključuju i uspostavljanje Zelenog fonda, u narednim danima bi mogao da se nađe pred Vladom Srbije, a zatim i u parlamentu pre izbora, rekao je danas pomoćnik ministra poljoprivrede i životne sredine Aleksandar Vesić.

Vesić je na skupu "Zelena ekonomija i novi zakonodavni okvir" rekao da bi Vladin odbor danas trebalo da razmatra izmene i dopune zakona o životnoj sredini i izmene i dopune zakona o upravljanju otpadom.

"Iskreno se nadam da će doći sutra ili prekosutra na Vladu i u Skupšitnu po hitnom postupku pre eventualnog raspisivanja parlamentanirh izbora", rekao je on.

Ključne izmene Zakona o zaštiti životne sredine odnose se na osnivanje Zelenog fonda koji će biti budžetska linija, naveo je Vesić.

"Osnivanjem ovog fonda na raspolaganju će nam biti određena sredstva koja smo u stanju da isprogramiramo unapred", rekao je Vesić i dodao da će morati da se radi na programiranju projekata.

Izmene Zakona o upravljanju otpadom pre svega se odnose na prenošenje Direktive EU o otpadu 98/2008, odnosno uređenje prestanka statusa otpada i prepoznavanje nus proizvoda u industriji kao sirovine, rekao je on.

Kako je istakao, u većini zemalja EU obojeni metali, staklo, hartija i plastika nemaju više status otpada, dok se nus proizvodi iz prozivodnje više ne tretiraju kao otpad iz industrije.

"Naša industrija je morala da zbrinjava taj otpad, a EU ga je koristila, što znači da su imali materijalnu dobit, dok je kod nas postojala šteta", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Naveo je i da je tokom skrininga za poglavlje 27 o životnoj sredini Evropska komisija ocenila da je usklađenost Srbije na planu zakona u toj oblasti sa EU 50 odsto, a implementacija ispod 20 odsto.

U vreme donošenja seta zakona u oblasti životne sredine u Srbiji 2009. godine ocena Evropske komisije je bila da su propisi usklađeni 80 odsto sa evropskim, a pad stope usklađenosti se objašnjava promenom zakona EU u toj oblasti, dodao je Vesić.

Vesić je rekao da očekuje da pregovori o poglavlju 27 počnu do kraja godine ili eventulatno sledeće godine i da će verovatno dugo trajati.

Prema njegovim rečima, uskoro se očekuje mišljenje Evropske komisije o postskrining dokumentu za poglavlje 27 koji joj je Srbija dostavila prošle jeseni, a koji će Beogradu omogućiti da otvori to poglavlje bez ispunjavanja dodatnih uslova.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.