AAA

ZELENA-SRBIJA | 21.04.2016 14:45 > 21.04 14:58

Pariski klimatski sporazum šansa za Srbiju


Srbija treba da iskoristi priliku koju pruža Pariski klimatski sporazum kako bi definisala ekonomski razvoj koji će se zasnivati na čistim energijama i niskoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte, ocenio je Djordje Samardžija iz ekološke organizacije Jedan stepen Srbija.

"Sada konačno imamo priliku da uhvatimo korak sa razvijenim državama. Tehnologija je dostupna i resursa za obnovljive izvore energije imamo više nego dovoljno", ocenio je Samardžija u analizi koju je danas objavio protal EurAktiv Srbija.

Kako je naveo, Srbija treba da do 2020. godine "iskoristi globalni momenat koji je stvorio Pariski sporazum" kako bi definisala pravce razvoja ekonomije za narednih nekoliko decenija.

"To treba da uradimo sa resursima i podacima koje imamo, a vizija treba da bude ugljenično-neutralna Srbija do koje će se doći pravednom tranzicijom u svim delovima društva i sektorima ekonomije", istakao je Samardžija.

On je dodao da predstojeća izrada nacionalne klimatske strategije ne treba da se zasniva na postojećoj Strategiji razvoja energetike Srbije do 2025. sa projekcijama do 2030. već da bi morala da definiše transformaciju energetskog sektora.

Ključno je, kako je istakao, da se klimatska strategija donese kroz nacionalni dijalog kako bi i gradjani učestvovali u njenoj izradi.

U analizi se predlaže smanjenje ili ukidanje subvencije za fosilna goriva u Srbiji koje sada, kako se navodi, iznose izmedju sedam i devet odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Time bi se, kako se ističe, smanjili budžetski rashodi i oslobodile "milijarde evra svake godine" koje bi se iskoristile za klimatsku akciju ili razvoj infrastrukture neophodne za energetsku tranziciju.

Kako se ocenjuje, potrebno je preispitati postojeće energetske strategije i uvesti moratorijum na izgradnju novih kapaciteta za eksploataciju i preradu fosilnih goriva, pre svega termocentrala na ugalj.

U analizi se dodaje i da se ne može odmah preći na obnovljive izvore energije i predlaže uvodjenje takse na ugljenik kao rešenja koje bi uspostavilo ravnotežu na tržištu između fosilnih goriva i obnovljivih izvora energije.

"Prava cena fosilnih goriva, tj. energije, svakako će podstaći energetsku efikasnost i smanjiti intenzitet emisije naše privrede u vrlo kratkom roku", naveo je Samardžija.

Globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena je postignut 12. decembra prošle godine na konferenciji UN u Parizu, a ceremonija potpisivanja će biti održan sutra u sedištu UN u Njujorku.

Ceremoniji će prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

(Opširnje na www.euractiv.rs)

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.