AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.06.2016 15:05

Oko 80 odsto gradjevinskog otpada može da se reciklira

Oko 80 odsto gradjevinskog otpada može da se ponovo koristi i recikliranje tog otpada moglo bi pozitivno da utiče na privredni razvoj, otvaranje novih radnih mesta i zaštitu životne sredine, zaključeno je danas na okruglom stolu "Nova industrijalizacija Srbije  -  skriveni resurs u otpadu gradjevinskog materijala".

Na tom skupu održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS), rečeno je da je gradjevinski otpad veliki neiskorišćeni resurs i da bi tu oblast trebalo urediti sistemski uz pomoć struke, donošenjem propisa i podzakonskih akata.
Državni sekretar u Ministarstvu infranstrukture, gradjevinarstva i saobraćaja Aleksandra Damnjanović kazala je da je gradjevinski otpad nova mogućnost za Srbiju i otvaranje novih radnih mesta.

Prema njenim rečima, glavni cilj uredjenja ove oblasti je pored ispunjavanja obaveza u procesu pristupanja EU i zaštita životne sredine, jer divlje deponije ugrožavaju zdravlje ljudi i trajno uništavaju životnu sredinu.

Cilj mora biti i da se gradjevinski otpad ekonomski iskoristi i omogući njegovo ponovno korišćenje, kazala je ona.

Damnjanovićeva je navela Holandiju i Dansku, kao zemlje koje bi trebale da posluže kao primer, jer, kako je precizirala, u Danskoj procenat recikliranja gradjevinskog materjala još 2004. dostigao 90 odsto

Sekretar Udruženja PKS za gradjevinarstvo Viktor Kobijerski kazao je da nekontrolisano formiranje divljih deponija donosi velike probleme prilikom ulaska u EU, dodavši da Hrvatska i Grčka plaćaju velike kazne, jer nisu rešili svoje deopinije.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema firmi koje se bave sortiranjem gradjevinskog otpada i zbog toga je haos u toj oblasti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.