AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.05.2015 16:15

Raspisan konkurs za koncesionara Regionalnog centra za upravljanje otpadom Keleš


Regionalna razvojna agencija "Jug" predstavila je danas u Nišu javni poziv za izbor koncesionara koji će graditi i gazdovati Regionalnim centrom za upravljanje otpadom "Keleš" i pet transfer stanica za odlaganje komunalnog otpada u narednih 25 godina.

Javni poziv će, prema rečima direktora RRA "Jug" Bojana Avramovića, u toku dana ili sutra biti objavljen u Službenom glasniku, a potom na gradskom sajtu, u Službenom glasniku i javnom glasilu za tendere Evropske unije.

Avramović je istakao da će javni poziv važiti 120 dana, a potom će u roku od 60 dana biti izabran najpovoljniji ponuđač.

"Uslovi za učešće na konkursu su veoma rigorzoni u pogledu referenci ponuđača koje se odnose na iskustvo i poslovne rezultate. Pored toga, ponuđač mora da odgovori zahtevima za očuvanje prirodne sredine i visine koncesione naknade koju će plaćati lokalnim samoupravama", rekao je Avramović.

On je istakao da se javni poziv za centar "Keleš" razlikuje od ostalih sličnih poziva jer ne predviđa unapred tehnologiju za tretman otpada, već će ona biti odabrana u potupku izbora koncesionara.

"Za vreme trajanja javnog poziva biće otkupljeno 10 hektara zemljišta na lokaciji Keleš u doljevačkoj opštini, što će biti sasvim dovoljno za izgradnju postrojenja za tretman otpada i energane", kazao je Avramović.

Prema njegovim rečima, izgradnja Regionalnog centra "Keleš" neće značiti gašenje javno-komunalnih preduzeća na području Nišavskog okruga i u Sokobanji.

Lokalna komunalna preduzeća, objasnio je Avramović  i dalje će sakupljati otpad, ali će ga umesto na deponije na teritoriji svojih opština, transportovati do transfer stanica.

n je istako da su se lokalne samouprave na području Nišavskog upravnog okruga i Sokobanja javnim pozivom obavezale da će godišnje isporučivati koncesionaru najmanje 82.000 tona otpada.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.