AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.12.2016 19:10 > 15.12 19:42

Simpen iz Bujanovca obustavio rad

Bujanovačka fabrika Simpen saopštila je danas da je obustavila rad i preuzela sve mere da bi "sprečila da dodje do ekološke katastrofe", pošto joj je kompanija za proizvodnju nameštaja Simpo iz Vranja isključila grejanje.

"Vranjske novine" su prenele da zbog isključenja grejanja postoji opasnost jer Simpenu u proizvodnji sundjera koristi opasnu hemikaliju toluen-di izocijant koja se zamrzava već na 14 stepeni Celzijusovih. Zbog toga je neophodno da sve vreme temperatura bude viša od te, pošto, ako se ta hemikalija zamrzne, kasnije, prilikom njenog otapanja, nastaje opasnost pucanja cevi i izlivanja smrtonosnog toluen di izocijanata u okolinu.

U saopštenju bujanovačke fabrike je navedno i da su "hitno preduzete sve raspoložive i zakonom propisane mere u cilju obezbedjenja i zaštite opreme i instalacija od havarije i pucanja" zbog isključenja grejanja.

"Obustavljen je rad. Ispražnjeni su svi rezervoari sa opasnim materijama, posebno vodeći računa o TDI (toluen-di izocijant) komponenti", navodi se u saopštenju.

Obezbedjeno je privremeno grejanje na kritičnim mestima i ugovorena je nabavka sistema za grejanje na struju, kaže se u saopštenju Simpen-a.

U Simpenu, kako prenose "Vranjske novine", smatraju da je "Simpo" neopravdano doneo odluku o prekida isporuku grejanja u zimskom periodu.

"Osnovni razlog za takvu odluku nije nedostatak kapaciteta toplane, niti ugovorena cena grejanja, već reagovanje na blokadu računa koja je izvršena od strane Simpena", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da "Simpovo višegodišnje neplaćanje preuzetog sundjera je, zbog visine duga, ugrozilo poslovanje i ekonomski opstanak Simpena" i dodaje da je "dug Simpa za isporučenu robu veći od pet miliona evra"

Vranjski Simpo saopštio je prethodno da je Simpenu, u kojem Simpo ima 33 odsto kapitala, isključeno grejanje jer je ta fabrika zbog spornog duga od 260 miliona dinara blokirala račun Simpa, zbog čega nije bila moguća nabavka mazuta za grejanje obe fabrike, te je time nastala "opšta opasnost i ugroženi su životna sredina i ljudski životi", piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.