AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.12.2016 15:20 > 28.12 15:24

Srbiji uskoro poziv da se priprema za otvaranje poglavlja 27


Srbija je dobila zeleno svetlo da bez merila odnosno dodatnih uslova počne pripreme za otvaranje poglavlja 27 o životnoj sredini, jedno od najtežih poglavlja u pristupanju, potvrdjeno je danas EurAktivu u Ministarstvu poljoprivrede.

"Na sastanku održanom pocetkom decembra sa predsednicom pregovaračke grupe 27, predstavnici Evropske komisije su napomenuli da je rasprava u Komitetu za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) završena i da Pregovaračka grupa 27 u narednom periodu može očekivati pismo kojim se poziva da dostavi pregovaračku poziciju EK", navode u Ministarstvu.

Sledeći koraci za otvaranje poglavlja su da Srbija dostavi pregovaračku poziciju sa pregledom stanja u životnoj sredini i planovima za uskladjivanje sa evropskim standardima, i da EU napravi svoju pregovaračku poziciju koja sadrži uslove za zatvaranje poglavlja, na osnovu čega se dobija konačno odobrenje za otvaranje poglavlja i zakazuje medjuvladina konferencija.

Srbija planira da prvi nacrt pregovaračke pozicije, koja sadrži predlog rokova uskladjivanja sa EU i tranzicionih perioda odnosno odlaganja rokova za period nakon pristupanja, završi sredinom 2017. godine, kako je ovog meseca najavila državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Stana Božović.

Poglavlje 27 je veoma zahtevno jer iziskuje velike projekte, poput unapredjenja prerade otpadnih voda i poboljšanja kvaliteta vazduha, pa je bilo očekivano da Srbija dobije merila za otvaranje poglavlja, odnosno zadatak da sastavi Akcioni plan sa konkretnim aktivnostima za uskladjivanje sa EU, uključujući rokove i finansijski plan.

Srbija ima ovakav plan, koji je donela uz konsultacije sa Evropskom komisijom pod nazivom Postskrining dokument, čekajući na odobrenje za otvaranje poglavlja, a u Ministarstvu je ranije rečeno da je jedan od ciljeva ovakvog pristupa da se poglavlje otvori bez dodatnih uslova.

Za ovako složena poglavlja značajno je da se sa otvaranjem ne odugovlači previše, zato što Brisel nakon otvaranja intenzivnije prati rezultate uvodjenja evropskih standarda, što može pozitivno da utiče na promene, a na to je nedavno ukazao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekavši da će za zatvaranje tog poglavlja biti potrebno dosta vremena.

Prilagodjavanje evropskim ekološkim standardima doneće veliku korist gradjanima Srbije, budući da je reč o zatvaranju nepropisnih deponija, ulaganje u razdvajanje otpada i reciklažu, poboljšanje kvaliteta vazduha i ulaganje u preradu otpadnih voda i vodosnabdevanje.

Procenjuje se da je potrebno doneti 700 propisa i uložiti 10 milijardi evra da bi se Srbija u potpunosti uskladila sa pravilima EU, pa je ovo jedna od retkih oblasti u kojima Srbija može da očekuje prelazne rokove, odnosno mogućnost da u nekim oblastima prilagodjavanje EU nastavi i nakon završetka pregovora, pa čak i nakon što postane članica EU.

Srbija je u postskrining dokumentu predvidela prilagodjavanje EU do 2041. godine, uz pretpostavku da će postati članica EU do sledeće decenije i od budžetskog perioda koji počinje 2021. moći da koristi fondove EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.