AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.03.2017 15:45 > 15.03 15:58

Projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grad Niš potpisali su danas memorandum o saradnji u pripremi projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu, saopštila je Švedska agencija za medjunarodni ravoj i saradnju (SIDA) preko koje Vlada Švedske finansira izradu tehničke dokumentacije za taj projekat.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je taj projekat važan za gradjane Niša i izrazio nadu da će gradnja objekata za prečišćavanje otpadnih voda početi 2019. godine.

"Mnogo puta je najavljivana izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali sada zaista i počinje realizacija tog projekta. Kada postrojenje bude završeno, povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20.000 tona mulja biće uklonjeno iz Nišave", rekao je Bulatović.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović istakla je da je vrednost projekta preko 50 miliona evra i da je planirana izgradnja više od 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje.

Ambasador Švedske Jan Lundin rekao je da se u Švedskoj prečišćavaju skoro sve otpadne vode pa se danas u centru Stokholma može loviti losos i pastrmka.

"Pitanje je vremena i upornosti pre nego što se to ostvari i u Nišu", naveo je Lundin.

U Srbiji se prečišćava oko osam odsto komunalnih otpadnih voda, a do 2041. godine treba da u potpunosti budu usaglašeni propis u toj oblasti sa evropskim standardima i da bude izgradjeno 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.