AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.03.2017 19:45

Stanovnici naselja u Subotici traže zabranu rada firmi za preradu otpada

Stanovnici naselja Zorka u Subotici zatražili su danas od lokalne samouprave da se firmi Eko Metalolodžistik (Eco Metalologistic), koja preradjuje metalni i plastični otpad, ne dozvoli rad u tom delu grada koji je gusto naseljen.

Subotičko preduzeće Eco Metalologistic je bivši Dado metal sa kojom su stanovnici Skadarlijske ulice u naselju Peščara u Subotici godinama unazad imali problema, a na problem opasnog otpada ukazivala je i subotička nevladina organizacija za zaštitu životne sredine  (Terras).

Potpredsednik Saveta Mesne zajednice Zorka Adam Pletl rekao je novinarima da je ovo treći pokušaj da se otvori otpad na teritoriji ove mesne zajednice, koja je gusto naseljena i nije pogodna za ovu vrstu delatnosti.

"Zorka je postala urbanizovani deo grada gde više ne može bilo šta da se gradi. Molim lokalnu samoupravu, apelujem, da ne izda dozvolu, već da nađe neku adekvatnu lokaciju. Ovo nisu uslovi za to. Ako bude sekao automobile, tu je farba koja će da sagoreva i samo malo da duva vetar dim će biti u školi, pa to je otrov", kazao je Pletl.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Zorka Zoltan Kudlik upozorio je i na opasnosti od zagadjenja životne sredine u tom naselju.

"Protiv toga smo da se zagadjuje životna sredina. Svi znamo da na Zorki na mnogim mestima još uvek nema izgrađene vodovodne mreže, a to znači da će svi teški metali i sve što će se tamo lagerovati, ulaziti u zemlju i zagadjivati bunare stanovnika koji žive tamo", rekao je Kudlik.

Stanovnik naselja Zorka Josip Kovačević rekao je da se sve dešava u stambenoj zoni gde nije mesto za takvu delatnost jer su u blizini osnovna škola i obdanište, a gradjani izloženi buci i neprijatnim mirisima.

"Mislim da to nije mesto za otpad. Imao sam priliku da vidim kako rade to je nevidjeno! Dižu automobile dizalicom koja ih presuje. I sad zamislite, kad diže automobil curi i ulje, benzin, antifriz, to smrdi leti, a i bučno je. Meni je tamo i voćnjak, vinograd i bašta", kazao je Kovačević.

Peticiju, da se ne dozvoli rad ovog preduzeća na adresi Put Edvarda Kardelja 122, potpisalo je 367 meštana Zorke i predata je Gradskoj upravi Subotica.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.