AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.03.2017 15:50

Danas je Medjunarodni dan vrabaca

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je danas na gradjane povodom Medjunarodnog dana vrabaca da pomognu i zaštite vrapce, čiji broj drastično opada, kako se ne bi desilo da mesta u Srbiji skoro ostanu bez njih.

Predsednik Društva Milan Ružić rekao je agenciji Beta da se obeležavanjem Medjunarodnog dana vrabaca skreće pažnja javnosti na važnu ulogu tih ptica i na značaj njihovog očuvanja.

"Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gneždjenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom", rekao je Ružić i dodao da su uz mačke, staklene zgrade najveći neprijatelji vrabaca jer ih ne prepoznaju kao prepreku pa udaranjem od njih stradaju.

Prema njegovim rečima, broj vrabaca koji se prati na petogodišnjem nivou, smanjuje se od perioda do perioda i za 15 odsto.

"Naše prve komšije, vrapci ili kako ih još nazivamo dživdžani, dele sudbinu gradjana Srbije i jednima i drugima brojnost se evidentno smanjuje. Ljudska populacija u Srbiji opada uglavnom usled ekonomskih razloga, a vrapčja zbog promene stila gradnje objekata, zagadjenja, ali i smanjenja broja stoke čiju hranu koriste i vrapci", rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, smrtnost malih ptica je ogromna, početkom godine u Srbiji ih živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gneždjenja, desetak miliona, da bi zimu preživelo samo pola.

"Dok se čuje pesma vrabaca, možemo biti sigurno da ima nade za sve nas, jer je to znak da životna sredina nije ugrožena", dodao je Ružić.

Ružić je naveo da se u Srbiji gnezde tri vrste vrabaca: pokućar, poljski i španski vrabac. On je dodao da je vrabac pokućar nezvanični simbol Beograda, čiji je lik korišćen za maskotu Univerzijade 2009. godine održane u Beogradu.

"Sve tri vrste žive u blizini ljudi i zavisne su od ljudskih aktivnosti kao što su poljoprivreda, izgradnja objekata i uredjenja prostora, pre svih zelenila", naveo je Ružić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.