AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.04.2017 12:50 > 18.04 13:11

Regionalna deponija u Nišu još bez koncesionara

  • Foto:Wikipedia

Regionalna razvojna agencija (RRA) "Jug" uskoro će još jednom pozvati kompanije koje se bave reciklažom komunalnog otpada da se prijave za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Keleš" u Nišu, rekao je za Betu direktor te agencije Bojan Avramović.

Prema Avramovićevim rečima RRA "Jug" uputiće poziv zainteresovanim kompanijama za otvoreni pregovarački postupak nakon konsultacija sa rukovodstvom grada Niša, ali će to verovatno biti uradjeno do juna.

"Otvoreni pregovarački postupak podrazumeva da možemo da pregovaramo o delovima javnog ugovora. Bitni delovi ugovora kao što su bankarske garancije i cena za preradu otpada ne mogu se menjati u tom postupku", istakao je Avramović.

On je podsetio da je prvi pokušaj ponalaženja koncensionara za gradnju "Keleša" propao jer konzorcijum koji se javio na teder nije dostavio valjanu bankarsku garanciju, dok se na drugi poziv za dobijanje koncesije niko nije javio.

Avramović je rekao da je drugi poziv bio za vreme prošlogodišnjih parlamentarnih izbora i ni jedna kompanija nije dostavila ponudu.

"Reč je investiciji vrednoj oko 40 miliona evra i investitorima je veoma bitna politička stabilnost. Zbog toga za vreme trajanja predsedničkih izbora nismo želeli da uputimo novi poziv investitorima", naglasio je on.

Prema rečima Avramovića, postoji interesovanje stranih kompanija za gradnju "Keleša", ali ono što ih odbija je cena od 40 evra po toni preradjenog otpada koja se ugovorom nudi.

"Kad bi naknadu za preradu otpada plaćali 100 evra po toni veoma lako bi našli koncesionara, ali sa tom cenom bi više nego duplo bili povećani računi gradjana za odvoz otpada što je za nas neprihvatljivo", kazao je Avramović.

On je ocenio da Grad Niš ne mora po svaku cenu da pronadje kompaniju koja će graditi "Keleš", jer ima alternativu.

"Na postojećoj gradskoj deponiji još ima prostora za odlaganje otpada, a planom detaljne regulacije predvidjeno je i otvaranje novog polja koje bi problem odlaganja otpada rešilo u narednih deset godina", kazao je Avramović.

Prema prvobitnim najavama izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Keleš" trebalo je da krene početkom 2016. godine.

Javnim pozivom za izbor koncesionara, koji je raspisan maja 2015. godine, predvidjeno je da koncesionar gazduje "Kelešom" 25 godina, a za to vreme opštine sa područja Nišavskog okruga i opština Sokobanja imale bi obavezu da godišnje isporuče koncesionaru najmanje 82.000 tona otpada.
 
Regionalni centar rešio bi problem odlaganja otpada sa područja Niša, Sokobanje, Doljevca, Gadžinog Hana, Merošine, Aleksinca, Svrljiga, Sokobanje i Ražnja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.