AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.04.2017 16:35 > 20.04 16:45

Lokalnim vlastima Srbije 82,5 miliona dinara za energetsku efikasnost

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 13 lokalnih samouprava potpisali su danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 82,5 miliona dinara za finansiranje projekata unapredjenja energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Za 13 opština od 16  -  koliko je konkurisalo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je obezbedio 500.000 dolara, a ostatak Budžetski fond za unapredjenje energetske efikasnosti i budžeti lokalnih samouprava, rekao je Antić posle potpisivanja ugovora.

Dodao je da su velike lokalne samouprave sve više zainteresovane za pomoć za unapredjenje energetske efikasnosti, te se Kruševac pojavljuje drugi put sa projektima.

"Dinar koji uložimo u energetsku efikasnost, bez ikakve dileme se najbrže vraća", rekao je Antić.

Srbija po njegovim rečima, ima strategiju razvoja energetike kojom su definisani ključni ciljevi, a jedan od njih je da se do 2019. godine smanji "potrošnja finalne energije" za devet odsto.

Predstavnica UNDP-a u Srbiji Karla Herši je istakla da je energetska efikasnost resurs koji nikako ne sme biti zapostavljen i dodala da UNDP snažno podržava programe energetske efikasnosti u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.