AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.05.2017 18:15 > 19.05 18:36

U nedelju blokada Savskog nasipa u Novom Beogradu protiv uzurpacije

Gradjani okupljeni oko inicijative "Savski nasip" u nedelju, 21. maja, u 17.00 blokiraće nelegalni prilaz vozila Savskom nasipu u Ulici Dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, kod Bloka 45.

U saopštenju koje je medijima dostavilo Udruženje gradjana "Ulice za bicikliste", uz dokumentaciju o prijavama vlastima, objašnjava se da su taj "nelegalan priključni put bez ikakvih dozvola napravili vlasnici nelegalnih vikendica iza Savskog nasipa" u koritu reke, dok "gradske službe pokušavaju još jednom da izvrdaju zakon".

Vlasnici objekata u priobalju Save, "preuzimajući zakon u svoje ruke" i "izgovarajući se opštim dobrom, sami popravljaju put ka nasipu koji su kamioni razrovali vozeći građevinski materijal za njihove vile.., a sve bez ikakvih dozvola i iz sopstvenog interesa", dok "država žmuri na bezakonje".

"Na ovaj način se ugrožavaju pešaci, džogeri i biciklisti kojih je zbog saobraćaja sve manje na Savskom nasipu, i koji se zbog ovog probema bune već nekoliko godina", piše u saopštenju.

Navodi se da gradski Sekretarijat za saobraćaj i gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove odbijaju da postupe i da po Zakonu o javnim putevima i po Odluci o ulicama i lokalnim nekategorisanim putevima zatvore nelegalni priključak.

U saopštenju se podseća da je iza nasipa, tamo gde su ilegalno izgradjene kuće i drugi objekti, "Prva zona zaštite vodoizvorišta Beograda", u kojoj je zabranjena bilo kakva gradnja, a uz nju je plavni pojas reke Save u kojem je zabranjena izgradnja čvrstih objekata kao što su vikendice, i nasipanje terena zemljom i šutom. 
Na nasipima za odbranu od poplava, te i na Savskom nasipu, Zakonom o vodama zabranjen je saobraćaj motornih vozila, sem servisnih, nadležnih službi, ali vlasnici objekata uz Savu to ignorišu, a vlasti ne sprečavaju, navelo je Udruženje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.