AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.06.2017 11:20

Vladičin Han i Surdulica planiraju izgradnju zajedničke fabrike za prečišćavanje otpadnih voda

Opštine Vladičin Han i Surdulica potpisale su danas ugovor o izradi projektne dokumentacije za izradu zajedničkog projekta za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda vredan 13 miliona dinara, sa kojim se planira izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz obe opštine.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio je agenciji Beta da će sa tim projektom opštine Vladičin Han i Surdulica zajedno, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, konkurisati i kod EU fondova.

"Naš je cilj da napravimo Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, što je zajednički projekat u okviru regionalne saradnje izmedju dve opštine. To će u velikoj meri pomoći regulisanju otpadnih voda i u Vladičinom Hanu i u Surdulici, koje će i sa leve i sa desne strane Južne Morave biti obradjene do čistoće na nivou pitke vode", kazao je Mladenović.

On je rekao i da opština Vladičin Han planira još jedan projekat za regulisanje vodosnabdevanja, posvećen zaštiti životne sredine ali i unapredjenju zdravlja gradjana.

"Prostornim planom opštine predvidjeno je da se vodosnabdevanje u Vladičinom Hanu izmesti sa reke Vrle, gde se sada nalazi fabrika vode, na Jelašničku reku. Problem u dosadašnjem rešenju za vodosnabdevanje je u tome što je sada Fabrika vode smeštena izmedju hidrocentrale Vrla tri i Vrla četiri, što dovodi do toga da kada god hidrocentrale imaju remont dolazi do zamućenja vode za piće", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, problem vodosnabdevanja biće trajno rešen izmeštanjem fabrike vode sa reke Vrle na Jelašničku reku.

"Uskoro bi trebala da usledi izrada projektne dokumentacije i da se utvrdi eksporoprijacija u zoni gde ce se raditi vodozahvat. Tako će Vladičin Han dobiti zdraviju vodu za piće a Vlasinske hidroelektrane će moći da bez problema proizvode struju", kazao je Mladenović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.