AAA

ZELENA-SRBIJA | 15.06.2017 12:35 > 15.06 12:42

Nakon peticije gradjana Nektar ugradjuje dodatne filtere u fabričke dimnjake

Pogon fabrike proizvodjača voćnih koncentrata i sokova "Nektar" u Vladičinom Hanu uložiće više od 100.000 evra u automatske gorionike i prateću opremu koji će biti postavljeni na dimnjake te fabrike sa ciljem smanjenja emisije zagadjujućih materija, rečeno je danas agenciji Beta.

Do tog poteza došlo je nakon peticije gradjana koji su od fabrike tražili da smanji zagadjenje okoline.

Direktor "Nektarove" fabrike u Vladičinom Hanu Milovan Ranković izjavio je za agenciju Beta da se fabrika na taj korak odlučila zbog brige o zaštiti životne sredine, kao i da će nakon ugradnje dodatnih filtera u dimnjake fabrike emisija zagadjujućih materija biti znatno manja od količina koje su zakonom propisane.

"Za tehnološki proces proizvodnje koristimo toplotnu energiju koja se dobija u parnim kotlovima koji koriste tečno gorivo – mazut. 'Nektar' strogo poštuje zakonske propise a na svakih šest meseci merenje emisije zagadjujućih materija obavljaju ovlašćene institucije", rekao je Ranković.

Ranković je rekao i da "Nektar" brine o zagadjenju životne sredine i da ulaže znatna sredstva u opremu, uredjivanje radnog prostora i poboljšanje uslova rada.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio je za agenciju Beta da je vrlo zadovoljan zbog takvog načina rešavanja problema s obzirom da je lokalna samouprava posvećena očuvanju životne sredine.

"Ovo je presedan da neka fabrika u Vladičinom Hanu, Pčinjskom okrugu a i šire, tako brzo reaguje na zahteve gradjana za smanjenje zagadjenja. Nadam se da će biti još uradjeno na tom polju i da ćemo svi posvećivati mnogo više pažnje na zaštitu životne sredine, s obzirom i na to da Evropska unija nameće rigorozne standarde", kazao je Mladenović.

Do reakcije fabrike došlo je nakon inicijative žitelja nekoliko naselja u Vladičinom Hanu koji su pokrenuli potpisivanje peticije za smanjenje koncentracije čadji u vazduhu koja je, po njima, dolazila iz dimnjaka fabrike "Nektar" u tom gradu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.