AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.06.2017 11:35 > 19.06 11:49

Poverenik podržao zahtev da se objave informacije o zagadjenju vazduha

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas kao potpuno opravdan zahtev Zaštitnika gradjana da se objave sve informacije o rezultatima merenja zagadjenja vazduha povodom požara na beogradskoj deponiji smeća u Vinči, i pozvao sve nadležne institucije da se tom zahtevu odazovu bez odlaganja. 
U saopštenju poverenik podseća da je nesporno pravo javnosti na informacije o kvalitetu životne sredine, tim pre što požar u Vinči traje već mesec dana, dok su informacije i stavovi stručnjaka koji su se u javnosti pojavljivali o mogućim štetnim poslanicama kontradiktorne, što sa razlogom izaziva uznemirenje kod gradjana.

"Stoga bi, iako pravo na pristup informacijama, razume se, javnost odnosno mediiji i gradjani mogu ostvarivati primenom instrumenata iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dakle podnošenjem formalnih zahteva i potom eventualnih žalbi Povereniku za informacije, nadležni morali da vode računa da imaju obavezu da informacije čine dostupnim na, za medije i gradjane, jednostavniji način", navodi se u saopštenju Poverenika.

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković zatražio je u nedelju od nadležnih institucija da dostave sve informacije o načinu i rezultatima obavljenih merenja povodom požara na deponiji u Vinči, i o vrsti zagadjujućih materija čije je merenje vršeno.

Zaštitnik je u saopštenju kazao da gradjani imaju pravo da znaju da li je usled požara na deponiji Vinča došlo do zagadjenja vazduha, navodeći da "kontradiktorne informacije u javnosti prodobljuju već prisutnu uzemirenost i nepoverenje gradjana".

"Uprkos čvrstim uveravanjima Gradskog zavoda za javno zdravlje grada Beograda da nivo detektovane koncentracije pojedinih hemijskih jedinjenja ne može imati ozbiljne posledice po zdravlje ljudi, ipak je osetljivim grupama poput starijih gradjana, trudnica i dece, upućena preporuka da u slučaju pojave dima smanje boravak na otvorenom prostoru", piše u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.