AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.06.2017 15:25

EU će uvek podržati dobar ekološki projekat


Pred Srbijom su, kada je reč o Pariskom sporazumu o borbi protiv promena klime, veliki izazovi u vidu ostvarenja cilja smanjenja emisije gasova sa efektima staklene bašte i prilagodjavanja privrede, odnosno povećanja otpornosti privrede na klimatske promene, rekao je danas šef sektora u Delegaciji EU u Srbiji Rihard Maša.

Podsećajući da je Srbija krajem maja ratifikovala Pariski sporazum i da je jedna od 195 potpisnica tog dokumenta, Maša je istakao značaj uskladjivanja akcija Srbije sa akcijama partnera u EU i šire kako bi se rast globalne temperature zadržao ispod dva stepena Celzijusa.

Maša je na panel diskusiji "Srbija i Pariski sporazum", koju su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Delegacija EU u Srbiji u saradnji sa EU Info centrom, rekao da EU podržava Srbiju u suočavanju sa klimatskim promenama i da je cilj da Srbija nastavi da se razvija uprkos promenama klime.

"EU je spremna da podrži Srbiju i da izdvoji 20 odsto godišnjeg paketa pomoći EU, odnosno 40 i više miliona evra, za to (borbu protiv promena klime)", kazao je Maša.

On je rekao i da će za dobre projekte u oblasti zaštite čovekove okoline uvek biti novca. "Dobar ekološki projekat prolazi kod EU, ima para za to", kazao je Maša.  

Osvrćući se na izlazak SAD iz Pariskog sporazuma, koji je potpisalo 90 odsto svetskih emitera, savetnica u Generalnom direktoratu Evropske komisije za klimatska pitanja Ivana Mijatović je rekla da EU neće ponovo pregovarati o sporazumu koji je "primeren, fer i ambiciozan".

Mijatović je najavila dalju tehničku pomoć EU Srbiji za borbu protiv promena klime.

Uz pomoć EU Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije trenutno radi na neophodnm okviru za spovođenje Pariskog sporazuma Strategiji borbe protiv klimatskih promena i Akcionom planu.

Šefica odseka za klimatske promene u Ministarstvu Dnijela Božanić podsetila je da je Srbija od 2000. imala štetu od pet milijardi evra zbog promena klime od čega je 70 odsto bilo zbog suše a ostalo zbog poplava.

Ona je rekla da je prevencija ključna i da svaki evro uložen u prevenciju donosi uštedu od šest evra za saniranje posledica promene klime. 
 
Značaj proaktivnog pristupa, odnosno prevencije radi smanjenja rizika od elementarnih nepogoda, kao i adaptacije na klimatske promene, istakla je i zamenica direktora kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sndra Nedeljković.

Panel diskusija je organizovana povodom Nedelje klimatske diplomatije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.