AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.06.2017 13:00 > 30.06 13:11

Udruženja gradjana traže rešenje za čišćenje priobalja u Novom Sadu

Više udruženja gradjana je danas zatražilo sistemsko rešenje za čišćenje zapuštenog priobalja Dunava u Novom Sadu.

Godinama su "najlepše oaze prirode u Novom Sadu i okolini u stvari najzapušteniji i naprljaviji predeli, usled velikih količina otpada koji ostaje iza posetilaca", navedeno je u proglasu deset uruženja.

Ukazano je na to da Oficirska plaža u Petrovaradinu, kao najveća i najlepša "divlja plaža", Bećarac kao priobalje Univerzitetskog grada, Ribarsko ostrvo kao ugostiteljsko-turistička atrakcija, Šodroš kao omiljeno mesto Novosađana i priobalje Dunava kod Petrovaradinske tvrđave "izgledaju kao deponije smeća, a ne kao gradske oaze prirode".

"Jedan od važnih problema je nizak nivo ekološke svesti ljudi koji ove plaže posećuju. Pokušali smo da sopstvenim primerom ukažemo na to da o prirodi moramo da brinemo, pošto drugu nemamo. Čisto priobalje i šume koje ga krase jesu nešto čime bi Novi Sad mogao da se ponosi i da tako bude primer i ostalim gradovima", navedeno je u proglasu.

Čišćenje i uredjenje tih mesta nije jasno definisano kao odgovornost odredjenih institucija. Imaoci prava na ovim lokacijama su Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Novi Sad, direktno ili posredstvom javnih preduzeća čiji su osnivači.

Potpisnici  proglasa pozivaju javnost, medije i institucije da reaguju da bi se što pre rešio problema, i apeluju da se omogući učešće organizacija civilnog sektora i gradjana Novog Sada  u rešavanju društvenih pitanja.

Proglas su potpisala udruženja: Slobodna akcija, Novi Sad ima srce, Udruženje Yggdrasil Itrasil, Fruškać, UGRIP, Zeleni maslačak, Udruženje za zaštitu životne sredine "RIO", Centar Petrovaradin, Inženjeri zaštite životne sredine, UG "Komšija" iz Petrovaradina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.