AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.07.2017 15:25 > 11.07 15:48

Arsen i gvoždje u zrenjaninskoj vodi u dozvoljenim granicama

Kompanija "Sinertek" zadužena za prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, obavestila je gradsko preduzeće "Vodovod i kanalizacija" da je prisustvo arsena u vodi u dozvoljenim granicama.

Time je rešen glavni problem zbog kojeg je 2004. godine zabranjena upotreba voda iz gradske vodovodne mreže za piće.

Siniša Gajin iz "Vodovoda" je saopštio da, "po rezultatima analize vode sa prečišćivača, od 7. jula prisustvo arsena iznosi pet mikrograma po litru, što je dva puta manje od dozvoljene granice".

Arsena je u vodi pre prolaska kroz prečišćivač bilo 100 mikrograma po litru.

Gajin je rekao da je i prisustvo gvoždja u vodi svedeno u okvire dozvoljenih granica, dok je prisustvo mangana i amonijum-jona i dalje iznad dozvoljene granice, ali je spušteno na vrednosti koje treba da se postignu u ovoj fazi prečišćavanja vode.

Ti rezultati su postignuti posle testiranja prve dve faze procesa prečišćavanja vode u postrojenju.

Po najavi investitora, sledeće nedelje počeće testiranje preostalih faza prečišćavanja, uz dalje podešavanja parametara kvaliteta vode.

"Puštanje vode sa prečišćivača u gradsku vodovodnu mrežu uslediće pošto Zavod za javno zdravlje potvrdi da voda iz prečišćivača ispunjava sve parametre koje propisuje republički Pravilnik o kvalitetu vode, a biće dozvoljena za piće kada ovlašćena inspekcija ukloni zabranu", najavio je Gajin.

Do tada će i dalje deo prečišćene vode kružiti unutar postrojenja za prečišćavanje, a deo će biti ispuštan u kanalizaciju.

Postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu probno radi od sredine juna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.