AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.07.2017 15:35 > 13.07 15:37

Virus Zapadnog Nila u dva uzorka komaraca u Novom Sadu

Virus Zapadnog Nila detektovan je u dva uzorka komaraca sa 45 mesta u Novom Sadu iz druge polovine juna, saopštilo je danas preduzeće Ciklonizacija.

Virus je detektovan u dva uzorka uzeta u predgradjima Sajlovo i Vidovdansko naselje.

"Proteklih godina virus je uglavnom detektovan tek u julu, ali zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju brzom razvoju virusa, bilo je i očekivano da ove godine virus u komarcima bude detektovan ranije", navodi se u saopštenju i dodaje da će se stanje stalno pratiti do jeseni.

Ciklonizacija kaže da primenjuje najsavremenije mere za suzbijanje komaraca, kako bi smanjila verovatnoću zaraze ljudi virusom. Ovogodišnja sistematska akcija zaštite od komaraca počela je u prvoj polovini maja i trajaće do jeseni, piše u saopštenju.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da ga je bilo i pre. Jedini efikasan način borbe protiv širenja virusa na ljude je suzbijanje komaraca.

Ciklonizacija je poručila da gradjani treba da redovno prazne sudove u kojima skupljaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.