AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.08.2017 09:55 > 10.08 09:59

Trivan: Srbija i SAD najviše mogu unaprediti odnose u oblasti zaštite životne sredine


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ocenio je da Srbija i SAD najveći prodor u unapredjenju odnosa mogu ostvariti u oblasti zaštite životne sredine, jer je neopterećena hipotekama i predstavlja neograničeno polje za saradnju država. Kako je saopštilo Ministarstvo zaštite životne sredine, govoreći na srpsko-američkoj poslovnoj konferenciji u američkoj državi Merilend, Trivan je pozvao kompanije iz SAD da investiraju u Srbiji, naročito u oblastima upravljanja otpadnim vodama i otpadom.

"Prema postojećim procenama, Srbiji su u oblasti voda potrebna ulaganja od oko 4,9 milijardi evra, a za upravljanje čvrstim otpadom oko 900 miliona evra. Za remedijaciju i dekontaminaciju zemljišta samo na zagadjenim industrijskim lokalitetima potrebno je preko 470 miliona evra", naveo je Trivan.

On je dodao da je Srbija posebno zainteresovana i za zbrinjavanje istorijskog i opasnog otpada, kao i za obnovljive izvore energije.

Naveo je da bi budući razvoj Srbije mogao da bude zasnovan upravo na investicijama u poslove u zaštiti životne sredine.

Pozvao je čelnike države Merilend da sa svojom privredno-političkom delegacijom posete Srbiju.

Neki od najviših čelnika države Merilend, medju kojima su državni sekretar Džon Vobensmit, sekretar za životnu sredinu Ben Grambles i sekretar za prirodne resurse Mark Belton predstavili su kapacitete Merilenda i napore koje preduzimaju na planu zaštite životne sredine.

Izrazili su spremnost da Srbiji prenesu iskustva Merilenda i sagledaju oblasti u kojima je moguća medjusobna saradnja. Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.