AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.08.2017 11:20 > 18.08 11:25

Protesti u Beogradu i Novom Sadu zbog masovnog krivolova prepelica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je gradjane da se sutra na Trgu Republike u Beogradu i Trgu slobode u Novom Sadu u 10.30 pridruže mirnim protestima zbog nereagovanja države na masovan krivolov prepelica, koji na godišnjem nivou dostigne i više od 60.000 jedinki.

U saopštenju se upozorava da se od sredine osamdesetih godina prošlog veka prepelice u Srbiji masovno love na zakonom zabranjen način, uz upotrebu elektronskih vabilica, što dovodi do ubijanja velikog broja ptica za kratko vreme, a cilj je brza zarada od njihove prodaje u inostranstvu.

"O 1. avgusta do 30. septembra, kada traje sezona lova na prepelice, širom Srbije više od 800 elektronskih vabilica emituje oglašavanje prepelica i mami ih u sigurnu smrt", kazao je predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milan Ružić.

On je upozorio da "korišćenje tih nelegalnih uredjaja krivolovcima osigurava do deset puta više ubijenih prepelica nego u legalnom lovu".

Prepelice ubijene u Srbiji često se krijumčare u inostranstvo gde njihovo meso dostiže cenu od 10 evra po komadu, dok se u Srbiji plaća četiri puta manje.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica podsećaju da se najveća zaplena krivolovljenih ptica u Evropi desila u novembru 2001. kada je kamion sa oko 120.000 ptica poreklom iz Srbije zaustavljen na granici Slovenije i Italije, a u njemu je bilo više od 40.000 ubijenih prepelica, zamrznutih za luksuzne restorane.

Upozoravaju i da se od tad malo toga promenilo, jer "strani državljani i dalje krivolove širom Srbije zaštićeni od strane lokalnih lovačkih udruženja i turističkih agencija koje ih dovode u krvave pohode".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.