AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.06.2015 16:20

Dodeljene nagrade za inovativne ideje iz oblasti ekologije

Konjički klub "Aranđelovac" iz Aranđelovca, Sanja Andrejević iz Beograda i Udruženje za lokalni razvoj Kamenica iz Niša, dobili su danas ovogodišnje donacije za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima ekologije i održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za zelene ideje.Osam finalista konkursa nacionalnog Foruma za zelene ideje predstavilo je svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolja tri, a koji su dobili po 5.000 dolara za realizaciju svojih preduzetničkih ideja, saopštio je danas organizator takmičenja Trag fondacija.

Pobednička ideja trećeg Foruma za zelene ideje, koji se otganizuje uz pomoć Fond braće Rokfeler i Erste banke, konkurisaće i za dodatnih 10.000 dolara na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler, koji će u julu ove godine biti organizovan na Kosovu.

Za pokretanje kampa u Vukosavcima nadomak Aranđelovca, sa bungalovima namenjenim eko turizmu i korisnicima hiporehabilitacije, Konjički klub "Aranđelovac" osvojio je prvu nagradu.

Za reciklažu drveta i restauraciju starog nameštaja Sanja Andrejević iz Beograda osvojila je drugu nagradu, dok je Udruženje za lokalni razvoj Kamenica osvojilo treću nagradu za revitalizaciju i ponovno pokretanje kampa sa bungalovima uz prateće turističke sadržaje zasnovane na eko principima na Kameničkom visu iznad Niša.

Nagrađeni projekti biće dodatno podržani kroz konsultacije i mentorstvo sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period.

Na konkursu je učestvovalo 87 projekata, a u uži krug je izabrano njih osam koji u najvećoj meri obuhvataju sve elemente održivog razvoja, odnosno koji pored finansijske održivosti, takođe i kreativno rešavaju ekonomske, društvene i probleme životne sredine.

Prednost su imale ideje koje se pre svega oslanjaju na lokalne resurse, uključujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština, a uz to sadrže i nacrt poslovnog plana, kao i plana zaštite i unapređenja životne sredine.

Nakon predstavljanja projekata, održana je panel diskusija na temu izazova zelenog biznisa na kojoj je zaklučeno da su planiranje, izrada biznis plana, organizacija, sertifikacija proizvoda i registracija firme, planiranje vremena za početak pokretanja biznisa, biranje partnera, kao i umrežavanje i razmena iskustva, važni za sve koji započinju realizaciju zelenih preduzetničkih ideja.

Nacionalni Forum za zelene ideje pokrenula je Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom.

Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća dobili ohrabrenje i sredstva da razvijaju inovativne preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog razvoja.

Te ideje se tiču privrednog razvoja, koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.