AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.09.2017 22:05 > 06.09 22:14

Društvo za zaštitu ptica: Od avgusta 56 slučajeva krivolova prepelica


U avgustu i za prvih pet dana septembra otkriveno je i prijavljeno 56 slučajeva krivolova prepelica širom Srbije, što ovu lovnu sezonu svrstava u najgoru do sada, saopštilo je večeras Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U krivolovu na lokacijama u okolini Bača, Plavne i Bačkog Novog Sela, u prethodna dva dana nadjeno je devet zabranjenih elektronskih vabilica za ptice koje su koristili srpski i italijanski državljani pristigli na te terene posredstvom turističke agencije iz Novog Sada.

"Zabrana upotrebe elektronskih vabilica u lovu jasno je definisana kroz tri domaća zakona, kao i medjunarodnim sporazumima na koje se Srbija obavezala. Više od 15 godina apelujemo na poštovanje zakona i suzbijanje masovnog izlova ptica, no očigledno je da je naša šumarsko-lovna inspekcija nesposobna i nevoljna da ovaj strašan problem sprečava", rekao je predstavnik Društva Nikola Stanojević.

Prema podacima društva u Srbiji se svake godine krivolovi više od 60.000 prepelica. Kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove male koke selice masovno i bezobzirno uništava u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Društvo je upozorilo da je poslednji otkriveni slučaj u Baču, pored učešća stranih lovaca i velikog broja elektronskih vabilica poseban i po tome što krivolov na tom području podstrekuje nadležni šumarsko-lovni inspektor koji "godinama unazad tvrdi da je korišćenje vabilica dozvoljeno pre početka odstrela, čime dovodi u opasnu zabludu i navodi na izvršenje krivičnog dela".


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.