AAA

ZELENA-SRBIJA | 07.09.2017 13:45

Trivan: Veći broj ekoloških inspektora, stroža kontrola privrede

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će broj republičkih inspektora za zaštitu životne sredine, kojih je sada 80, biti povećan "za nekoliko desetina", i istakao da će oni početi strože da kontrolišu da li svi zagadjivači dosledno primenjuju zakone o zaštiti životne sredine.

"Svestan sam da imamo ograničenja po pitanju mogućnosti zapošljavanja, ali ćemo se sa rukovodstvom države dogovoriti o tome koliki broj inspektora za zaštitu životne sredine možemo da zaposlimo", kazao je on na prvom seminaru za obuku inspektora zaštite životne sredine iz gradova i opština Srbije, koji se tokom dva dana održava u Beogradu.

Trivan je naveo da će raditi i na poboljšanju rada oko 200 lokalnih inspektora za zaštitu životne sredine, jer je unapređenje rada inspekcije od ključne važnosti u zaštiti životne sredine.

"Inspekcija je instrument sprovodjenja politike zaštite životne sredine Srbije i neodrživo je da u 11 opština u Srbiji nemate inspektora za zaštitu životne sredine, a nije prihvatljivo ni da u priličnom broju lokalnih samouprava inspektor za zaštitu životne sredine obavlja još nekoliko inspekcijskih poslova", kazao je on.

Najavio je da će zbog toga uskoro organizovati sastanak opštinskih inspektora za zaštitu životne sredine sa čelnicima lokalnih samouprava, na koji će biti pozvani ili premijerka ili predsednik države, sa ciljem da se ukaže na potrebu da se obezbedi kadrovski resurs koji će omogućiti da se problemi zažtite životne sredine rešavaju kao prioritet.

"Radiće se i na tome da se deo nadležnost lokalnih inspektora poveća, odnosno da se neke nadležnosti sa republičkog spuste na lokalni nivo, poput rešavanja problema koji se odnose na zaštitu od buke ili zaštitu vazduha", kazao je Trivan.

Prema njegovim rečima, insistiraće i da inspektori više nemaju nikakvu tolerancije za kompanije koje krše zakone o zaštiti životne sredine.

Kako je objasnio, inspektori će najpre obilaziti preduzeća i podsećaće ih na njihove obaveze u vezi sa zaštitom životne sredine, potom će se tokom drugog obilaska dogovoriti sa predstavnicima firmi o rokovima za ispunjavanje obaveza,  na čijem sprovodjenju će se insistirati.

Trivan je istakao da zna da inspektorima u malim sredinama, gde se svi znaju, često nije lako da se izbore za dosledno sprovodjenje propisa sa biznismenima i političarima, zbog čega je svakome od njih ponudio podršku u radu.

"Ne želimo da ubijamo privredu, ali  više neće biti moguće da se obaveze prema životnoj sredini izbegavaju", rekao je Trivan, navodeći da želi da natera privrednike da se bolje ponašaju prema okolini u kojoj posluju.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.