AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.09.2017 23:45

Trivan: Srbiji neophodna sanacija zagadjenog tla

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da Srbija ima ozbiljan problem s kvalitetom zlemljišta i da je neophodna sanacija postojećeg zagadjenog tla, što je ogroman posao i jedan od najvažnijih, jer od kvaliteta zemljišta direktno zavisi kvalitet hrane.

Trivan je za Večernje novosti od nedelje, 10. septembra, rekao da je poljopriredna proizvodnja u celom svetu jedan od najvećih zagadjivača zbog erozije zemljišta i hemijskih supstanci koje se koriste za zaštitu biljaka, i da je to slučaj i u Srbiji.

"Zbog toga imamo nekvalitetno zemljište, što utiče na kvalitet hrane. Ja nisam srećan zbog kvaliteta onoga što znam da jedemo. Nije za paniku, ali to je važno pitanje. Da li neko razmišlja o tome zašto mi imamo toliko prisutan sterilitet medju mladim ljudima. Lično verujem da je ono što unosimo kao hranu u oganizam dobrim delom razlog za tu vrstu problema", rekao je Trivan.

On je dodao da je važno da se Srbija vrati drugačijoj proizvodnji, da se ne zagadjuju namirnice, jer se tako zagadjujemo sami, a kako je rekao, to je krug u koji smo ušli i iz koga se teško izlazi.

Trivan je rekao da je potrebno da se predje na nove tehnologije koje su ekološki prihvatljivije i dodao da Ministarstvo poljoprivrede već radi na načinima kako da se promeni svest o tome šta se zapravo koristi.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.