AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.09.2017 12:10 > 13.09 12:15

LSV: Ubrzati donošenje Strategije borbe protiv klimatskih promena

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Ministarstvo zaštite životne sredine da ubrza rad na donošenju Nacionalne strategije borbe protiv klimatskih promena. "Nedavne poplave i problemi s podzemnim vodama, kao i ovogodišnje suše, ponovo su skrenule pažnju na evidentne promene u životnoj sredini i da se na donošenje ove Nacionalne strategije predugo čeka", naveo je LSV u saopštenju.

Ta stranka je dodala da negativne efekte porasta temperatura najviše osećaju ugrožene grupe stanovništva: stariji, poljoprivrednici i siromašni i hronični bolesnici i podsetila da Srbiju na donošenje tog strateškog dokumenta obavezuje i Pariski sporazum o klimatskim promenama, koji je Srbija ratifikovala ove godine.

"Činjenica je da Srbija ima stručnjake okupljene u Nacionalnom savetu za klimatske promene koji su više nego kadri da takvu strategiju izrade što pre. Potrebno je samo ubrzati taj proces i njegovo usvajanje u parlamentu", piše u saopštenju Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV-a.

Dodaje se da posle izrade Nacionalne strategije za borbu protiv klimatskih promena, Srbiji predstoji i rešavanje pitanja adaptacije njenih gradjana i privrede na klimatske promene.

"Većina zemalja članica EU već ima i Strategiju adaptacije na klimatske promene koja je fokusirana na nov način obavljanja aktivnosti u skladu sa izmenjenim prirodnim uslovima. Za razliku od njih, adaptacija naših gradjana, a naročito poljoprivrednika, na visoke temperature i dalje zavisi od njihovih ličnih sposobnosti i finansijskih mogućnosti", ocenjuje se u saopštenju. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.