AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.09.2017 13:50 > 13.09 14:00

Niš: Za čišćenje divljih deponija sedam miliona dinara budžetskih para

Veće grada Niša odobrilo je na današnjoj sednici skoro sedam miliona dinara za čišćenje 30 divljih deponija na području grada i za ozelenjavanje šest lokacija u gradu na kojima su se nekada nalazile divlje deponije.

Sekretarka sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Krstić rekla je da 30 divljih deponija čije je čišćenje predvidjeno predstavlja većinu takvih deponija na niškom području.

"Predlog lokacija koje treba očistiti dale su gradske opštine. Divlje deponije se uglavnom nalaze na seoskom području", izjavila je Krstićeva.

Ona je kazala da je ozelenjavanje zemljišta na kome su se nekada nalazile divlje deponije način da gradjani steknu naviku da na tim mestima više ne bacaju smeće.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Medijana" Bratislav Vučković podsetio je da se iz gradske kase svake godine izdvajaju značajna sredstva za čišćenje divljih deponija.

"Prošle godine smo za to utrošili tri miliona dinara, ali smo u jednoj od prethodnih godina za čišćenje divljih deponija utrošili čak 20 miliona", rekao je Vučković.

On je istakao da bi mnogo pametnije bilo kada bi se novac koristio za izgradnju dečijih i sportskih terena umesto što se troši na čišćenje divljih deponija.

"Nedostatak komunalne svesti gradjana je, na žalost, naša stvarnost na jugu Srbije, naročito u ruralnim područjima", kazao je Vučković.

Prema njegovim rečima, u 32 od 68 niških sela postavljeni su kontejneri, ali neretko i u tim selima meštani prave divlje deponije, obično pored reka i potoka.

Vučković je rekao da je u planu da sva sela dobiju kontejnere i to tako što bi oni delom bili prebačeni iz gradskog jezgra, dok bi u samom gradu bili izgradjeni podzemni kontejneri.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.