AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.09.2017 11:40

Markiran prvi mrki medved sa područja Jadovnika


Doktor Duško Ćirović, sa Biološkog fakulteta u Beogradu, sa saradnicima završio je takozvano markiranje prvog mrkog medveda sa područja Jadovnika, a "meda" je dobio ogrlicu koja obezbedjuje praćenje njegovog kretanja u naredne dve godine, rečeno je danas agenciji Beta. 
"Ovo je prvi primerak mrkog medveda u Srbiji koji je obuhvaćen ovim medjunarodnim projektom koji finansira nemački Rudford, a da nije na planini Tari", kazao je za agenciju Beta Vjekoslav Joksimović iz Udruženja gradjana "Jadovnik".

Za vrednu donaciju koja je stigla iz Nemačke, u vidu elektronske ogrlice sa pratećim uredjajima, konkurisali su studenti Biološkog fakulteta a lokalno Udruženje je logistička podrška u realizaciji projekta.
"Vrednost ogrlice i opreme za praćenje je oko 3.700 evra a omogućava da se u naredne dve godine na svakih sedam minuta dobijaju podaci o poziciji na kojoj se markirani medved nalazi. To praćenje je deo istraživanja tima kojim rukovodi doktor bioloških nauka Duško Ćirović, pod čijim je nadzorom obavljeno komplikovano hvatanje i markiranje medveda", rekao je Joksimović.

Projekat je odobren znatno ranije, ali je "procedura" hvatanja medveda u posebnu zamku odlagala njegovu realizaciju.

Kad je sve bilo već u završnoj fazi, "posao" je pokvarila jedna divlja svinja koja je upala u zamku pa je "procedura" ponovljena i juče uspešno okončana na Jadovniku.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.