AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.10.2017 08:05 > 16.10 09:12

Konferencija: Vodu čuvati kao najveće blago

Dubinske vode treba čuvati kao najveće nacionalno blago i treba prestati sa prodajom bušotina ili sa koncesijama stranim proizvodjačima flaširane vode, ocenjeno je na Regionalnoj konferenciji o analitici vode za piće u Somboru. Učesnici konferencije su upozorili da je loše rešenje ukoliko se prilikom izgradnje nove fabrike vode ne uradi i čišćenje, zamena i dopuna cevovodne mreže, pošto se na taj način garantuje ispravna voda na izlazu iz fabrike, ali ne i na slavini.

Zbog toga je potrebno uticati da čišćenje cevovoda postane neizostavni deo svakog projekata izgradnje ili proširenja fabrike vode za piće, rečeno je na sinoćnoj konferenciji.

Učesnici su se založili i za jačanje inspekcijskog nadzora i za povećanje kazni, kao i za obrazovanje gradjana o značaju čistih voda, pošto je prevencija najjeftinije rešenje.

Istakli su da prilikom donošenju regulacionih planova, izradi novih naselja ili prilikom promene sistema vodosnabdevanja mora istovremeno da se gradi i kanalizacija i vodovodna infrastruktura.

“Vodu treba shvatiti kao odgovornost a ne kao dobijen i nasledjen resurs”, zaključeno je na konferenciji.

Domaćin konferencije bio je Rotari klub Sombor, u saradnji sa Upravom Grada Sombora i Rotari klubovima Baja i Osijek, a u radu Konferencije učestvovala su 23 kluba iz četiri Rotari distrikta.

Konferenciju je organizovao Rotari Distrikt 2483 Srbija i Crna Gora.Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.