AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.11.2017 18:30 > 10.11 18:55

Trivan: Sledeće godine zakon o klimatskim promenama

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će Srbija naredne godine usvojiti zakon o klimatskim promenama i istakao da će svaka lokalna samouprava morati da ima usvojen akcioni plan koji će precizno uredjivati tu oblast.

"Stručnjaci procenjuju da će naša zemlja i region biti medju područjima koja će klimatske promene najviše pogoditi", kazao je Trivan novinarima uoči sastanka o klimatskim promenama sa nevladinim organizacijama.

On je podsetio da Srbiju unazad nekoliko godina pogadjaju vremenske neprilike, kao što su suše i poplave i istakao je da su ova i prošla godina bile najtoplije godine od kako se meri temperatura u Beogradu.

"To nam govori da su klimatske promene na delu i da više nema vremena za čekanje", rekao je Trivan.

On je ocenio da su klimatske promene najvažniji ekološki problem na planetni i da je osim ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, druga najvažnija mera za njihovo ublažvanje pošumljavanje.

"Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv klimatskih promena" naglasio je Trivan.

On je naveo da će Ministarstvo da se potrudi da naredne godine obezbedi sredstva za pošumljavanje iz budžeta, ali i za druge oblike borbe protiv klimatskih promena.

"U Srbiji je trenutno pošumljeno 27 odsto teritorije, a plan je da se do 2040 pošumi više od 40 odsto zemlje", naveo je on.

Trivan je izrazio žaljenje što se pošumljavanje sprovodi "ni približnim tempom kojim bi trebalo", zbog čega je za sledeću godinu najavio veliku akciju pošumljavanja na čitavoj teritoriji Srbije, a naročito Vojvodine gde se trenutno pod šumama nalazi šest odsto teritorije.

Ministar je kazao i da će Srbija u Ujedinjenim nacijama i drugim medjunarodnim organizacijama predložiti da pošumljavanje postane jedan od glavnih oblika borbe protiv klimatskih promena, jer je malo zemalja u svetu gde je pošumljavanje organizovano.

Kao primer da je pošumljavanje dobar metod on je naveo Beograd koji u poslednjih šest od sedam godina, koliko se bori protiv klimatskih promena, pošumio više od 700 hektara.

Trivan je rekao i da je formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine u završnoj fazi i da se još biraju državni sekretari i pomoćnici.

Naveo je da je Vlada odobrila prijem još 180 novih ljudi u ministarstvo, od kojih će 100 biti pripravnici kako bi u minimum narednih 20 godina, na najbolji čin upravljali zaštitom životne sredine u Srbiji.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.