AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.11.2017 12:25 > 17.11 13:28

Trivan: Srbija na udaru klimatskih promena, pošumljavanje najbolji lek

Ministar životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da Srbiju očekuju ozbiljni izazovi klimatskih promena i dodao da je pošumljavanje jedan od najboljih načina da se odgovori na probleme.

Trivan je rekao na regionalnoj ministarskoj konferenciji o klimatskim promenama u Bonu da će region Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju biti deo sveta koji će u budućnosti pretrpeti ozbiljne posledice od klimatskh promena.

"To je razlog više da se ozbiljno pozabavimo ne samo predvidjanjima, nego i merama koje to mogu da spreče", rekao je on i dodao da je jedan od najboljih načina za borbu protiv klimatskih promena pošumljavanje.

Trivan je dodao da će Srbija nastaviti da se prilagodjava i primenjuje mere poput ograničavanja gasova staklene bašte, ali da će istovremeno u regionu pokrenuti inicijativu za pošumljavanje.

Odgovarajući na pitanje koji je najveći ekološki izazov za Srbiju, on je rekao da je pažnja usmerena na dva velika problema klimatske promene i zagadjenje životne sredine koje indukuje čovek.

Trivan je rekao da u budžetu za sledeću godinu mora biti više novca za ekologiju, dodajući da 2018. očekuje usvajanje više važnih zakona o ovoj oblasti, medju kojima su Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o klimatskim promenama.

"Usvajanjem zakona i drugih akata koja se tiču akcionog plana bićemo u prilici da se pozabavimo izuzetno kompleksnim merama koje će Srbija morati da primeni kako bi se prilagodila klimatskim promenama ili ih ublažila", rekao je on.

On je rekao da je jedan od najvećih problema zemalja u regionu na putu ka EU, uključujući i Srbji, nedostatak projektno tehničke dokumentacije  za povlačenje sredstava iz evropskih i drugih fondova i dodao da će Srbija u narednom periodu intenzivno raditi na novim projektima u ovoj oblasti.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.