AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.11.2017 14:35 > 30.11 14:38

Počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru


Na Zlatiboru, na teritoriji opštine Čajetina, danas je počela izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u koju će biti investirano 4,5 miliona evra, od čega je slovenačka vlada obezbedila 1,5 miliona evra.

"Ovo je još jedna u nizu kapitalnih investicija u oblasti zaštite životne sredine koja je od izuzetnog značaja ne samo za opštinu Čajetina već i za sve druge lokalne samouprave smeštene u slivu Drine", rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom obeležavanja početka radova.

Taj infrastrukturni projekta, po njegovim rečima, svrstaće Čajetinu medju prve ekološke opštine u Srbiji.

Direktor slovenačkog Centra za medjunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) preko kojeg slovenačka vlada finansira izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, Gašper Jež kazao je da se nada da će za manje od godinu dana fabrika biti pušteno u rad.

On je dodao da je Slovenija spremni da podrže sve aktivnosti i razvojne projekte opštine Čajetina i da pomogne celom području oko Drine u pročišćavanju otpadnih voda koje se slivaju u tu reku.

Korisnik postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće javno komunalno preduzeće "Vodovod Zlatibor" čiji direktor Rade Jovanović je rekao da će izgradnja te "ekološke fabrike" imati višestruki značaj za Zlatibor, kako za njegov turistički razvoj i svrstavanje planine u turističku destinaciju prve kategorije, tako i za zaštitu životne sredine i uredjenje dela reke Obudojevice, gde će biti izgradjeno i šetalište.  

Postrojenje gradi konzorcijum "Jedinstvo" iz Sevojna, beogradski "Beohidro" i slovenački "Hidroinženjering".

U planu je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Sirogojno, Mačkat i Čajetinu, gde je i najveća koncentracija stanovništa na Zlatiboru.


Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.