AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.11.2017 15:20 > 30.11 15:44

Karić: Zbrinjavanje istorijskog zagadjenja jedan od prioriteta Srbije

"Istorijsko zagadjenje" otpad koji nije adekvatno tretiran u poslednjim decenijama, jedan je od najvećih problema Srbije sa kojim će se nadležne službe boriti u 2018. godini, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Ivan Karić. "Pronaćićemo finansijski, ekološki i tehnološki model da saniramo istorijski otpad, jer poslednjih 20 godina tom problemu nije posvećena dovoljna pažnja", kazao je on na petom medjunarodnom Miteko forumu, koji se pod sloganom "Danas odgovorno, sutra održivo" bavi "cirkularnom ekonomijom" i zbrinjavanjem otpada.

Karić je naglasio da poseban problem predstavlja nezbrinuti opasan otpad, koji se na zbrinjavanje izvozi uglavnom u zemlje EU, što će uskoro biti otežano.

"Trenutno ne postoji raspoloženje javnosti za tretman opasnog otpada u Srbiji iako bi to bilo finansijski isplativije", kazao je on i  dodao da do sada nijedna lokalna samouprava nije izrazila želju da se na njenoj teritoriji napravi postrojenje za tretman opasnog otpada, pre svega zbog pritiska javnosti.

Karić je kazao da država pokušava da nadje rešenje za taj problem, ali se ništa neće raditi dekretima i pod prinudom, odnosno da će se tražiti rešenje prihvatljivo za sve.

"Danas postoje tehnologije koje su ekološku bezbednost dovele na največi nivo, pa ne postoji problem ukoliko bi takva spalionica postojala, ali naš interes nije da nekoga primoramo da takvo postrojenje bude sagradjena na odredjenoj teritoriji, ukoliko gradjani to ne žele", kazao je on.

Karić je najavio razgovor sa predstavnicima lokalnih samouprava  i organizacijama civilnog društva, kako bi im ukazali da takvo postrojenje može biti dobitak za zaštitu životne sredine.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić kazao je da rešavanje problema industrijskog otpada, posebno opasnog otpada, treba da bude jedan od prioriteta za državu.

"Rešavanje tog problema doprinelo bi unapredjenju opšteg sistema upravljanja otpadom, rastu i jačanju konkurentnosti domaće industrije, kao i smanjenju troškova proizvodnje", kazao je on.

Kako je istakao, zbog toga je ta poslovna asocijacija Ministrastvu za zaštitu životne sredine uputila inicijativu da se iz budžeta za narednu godinu obezbede sredstva za zbrinjavanje istorijskog otpada u preduzećima u stečaju i restrukturiranju.

Član Evropske asocijacije za upravljanje otpadom (FEAD) Peter Hodeček, kazao je da je glavna tehnologija za postupanje sa opasnim otpadom u EU pri spaljivanju, što Srbiji nedostaje.

"U Srbiji postoji velika potreba za takvim postrojenjem, jer se produkuje mnogo opasnog otpada", kazao je on.

 Dodao je i da EU ima dosta fondova koji nude sredstva za uspostavljanje sanitarnih deponija, za bolje tehnologije tretmana otpada, koje bi i Srbija mogla da koristi.Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.