AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.12.2017 11:10 > 30.12 11:20

VOICE: Više od 60 miliona dinara u partijsko preduzeće Eko-vet plus

Privatna firma Eko-vet plus, koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci, dobila je u još dve vojvodjanske opštine poslove spaljivanja životinjskog otpada, pa je tako za mesec dana sinhronizovanim javnim nabavkama u ukupno 17 opština dobila poslove vredne više od 62 miliona dinara, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE). Pored velikih suma novca, svesrdnu podršku vlasti preduzeću Eko-vet plus dokazuju i ekspresne, ali i neuskladjene dozvole nadležnih organa i instititucija za rad tog preduzeća, piše VOICE (www.voice.org.rs).

Centar je naveo i da je Komisija Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede izdala rešenje o ispunjenosti veterinarsko-sanitarnih uslova objekta za spaljivanje pre nego što je spalionica Eko vet plusa izgradjena.
"Komisija obrazovana rešenjem ovog Ministarstva izvršila je pregled objekta i utvrdila je da su u objektu ispunjeni propisani veterinarsko-sanitarni uslovi u skladu sa Pravilnikom", navodi se u rešenju koje je potpisala v.d. direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara iako po navodima VOICE, objekat koji je komisija obišla i utvrdila da ispunjava uslove u tom trenutku nije ni postojao.

VOICE je naveo da o tome svedoči dozvola za izvodjenje radova Odeljenja za urbanizam opštine Vrbas koju je Eko-vet plus dobio tek dan kasnije, odnosno 1. novembra.

"I sam Eko-vet plus prijavio je početak radova za 10. novembar, sa 30. novembrom kao rokom završetka radova", piše VOICE.

U vezi sa tim preduzećem, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, koje je osnivač Vojvodjanskog istraživačko-analitičkog centra, podneće na osnovu dokumentacije koju je prikupio VOICE krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i organizovani kriminal protiv više lica nadležnom tužilaštvu.

VOICE je ranije ovog meseca pisao da je Eko-vet plus poslove u vojvodjanskim opštinama dobijao po mnogostruko skupljim cenama nego što te poslove obavljaju državne kafilerije, iako Eko-vet plus ima daleko manji kapacitet postrojenja od njih.

"Eko-vet plus je sve poslove dobio kao jedini ponudjač. Reč je o firmi koja je osnovana u julu ove godine i koja je povezana sa visokim funkcionerima SNS-a", naveo je VOICE.

Eko-vet plus prijavio je dnevni kapacitet svog postrojenja u Vrbasu na maksimalno 900 kilograma, dok državne kafilerije u Somboru i u Ćupriji imaju postrojenja čiji je dnevni kapacitet 53 odnosno 68 tona na dan.

Od kraja novembra do danas kratkoročne ugovore sa Eko-vet plusom sklopile su opštine Alibunar, Bač, Bačka Palanka, Beočin, Kovin, Opovo, Srbobran, Temerin, Titel, Vršac, Vrbas, Žabalj, Bački Petrovac, Pančevo, Bela Crkva, Kovačica i Plandište.

Ponude državnih kafilerija Napredak iz Ćuprije i Proteinka iz Sombora, koje su do sada saradjivale sa gotovo svim opštinama u Vojvodini, izostale su sa svih do sada sprovedenih javnih nabavki.

Javne nabavke su sprovedene za manje od deset dana, konkursna dokumentacija je bila istovetna u svim opštinama, a svi pozivi su bili raspisani sa identičnim uslovima.

Direktor kafilerije, odnosno Veterinarske ustanove Proteinka u Somboru Djordje Zorić rekao je da je sumnjičav po pitanju toga kako će preduzeće Eko-vet plus sa tri vozila i kapacitetom spaljivanja od 900 kilograma na dan pokrivati 15 opština.

"Rekao bih da od toga nema ništa, ali neko je to procenio milionske iznose i da tako treba i može. Nije sigurno nikakva epidemija, već situacija svima nama poznata", kazao je Zorić za VOICE.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.