AAA

ZELENA-SRBIJA | 11.07.2015 13:40 > 11.07 13:52

Zeleni Srbije: Građani da odluče o sudbini hrasta

Zeleni Srbije zatražili su danas da meštani sela Savinac i stručnjaci zajedno odluče o tome na koji način će se rešiti problem hrasta koji bi, po najavi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, trebalo da se poseče zbog izgradnje auto-puta od Beograda ka Crnoj Gori, a da se u blizini sagradi spomen – park.

"Sve dosadašnje odluke su donošene netransparentno, bez učešća javnosti i stručnjaka koji svojim imenom i prezimenom stoje iza odluke o seči hrasta. Ubeđeni smo da će se građani izjasniti za očuvanje hrasta i pomeranje auto-puta, ako im se dozvoli prilika da odluče. Ako se poseče, hrast će u pamćenju svih nas biti spomenik i simbol za neodgovornost", navode Zeleni.

Taj hrast će biti simbol svih u Srbiji kojima je uskraćeno pravo na odluku u kakvoj sredini žele da žive, biće simbol ekoloških, kulturnih i socijalnih prava koja se prečesto guraju u stranu u državi u kojoj još nije izgrađena vladavina prava, piše u saopštenju.

"Hrast će biti simbol svega lošeg u Srbiji a sigurni smo da će građani to prepoznati i kazniti na sledećim izborima", navode Zeleni.

Zeleni Srbije podsećaju da je bivši ministar građevinarstva i infrastrukture Velimir Ilić obećao da će se naći rešenje za hrast, a to obećanje je dao i tadašnji prvi potpredsednik, a danas predsednik Vlade, Aleksandar Vučić.

"Pošto je danas to suštinski ista vlada, nije nam jasno zašto se ne drže svojih čvrstih obećanja datih građanima, već ćute i skrivaju se iza ministarke Zorane Mihajlović i Pravoslavne crkve. Pravoslavna crkva ne može da odlučuje o sudbini hrasta, kao što ne može ni država, već treba da pokaže više solidarnosti i tolerancije prema svim verama i verovanjima, ali i prema volji građana", zahtrvaju Zeleni.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Zoran15/07/2015 14:04

Ma, dosta više sa tim hrastom! Neka ga iseku, naprave pored auto-puta parking i na njemu "preparirano" postave deo stabla uz par rečenica zašto je bitan taj hrast (zaista, zašto je bitan?) i oko parkinga neka posade 50 hrastova i sve OK.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.