AAA

ZELENA-SRBIJA | 07.01.2018 13:20 > 07.01 13:23

Opet sekli mladi hrast na Fruškoj gori, medju njima i glavni urednik RTV-a

Uprkos upozorenjima iz Nacionalnog parka Fruška gora, i uprkos činjenici da je Nacionalni park organizovao besplatnu podelu badnjaka, nesavesni gradjani su ponovo sekli zaštićeni mladi hrast da bi od njega pravili badnjak, a medju onima koji su to radili je i glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Nenad Ćaćić.

Ćaćić je objavio fotografije na svom profilu na Fejsbuku na kojima se vidi kako sa grupom muškaraca nosi badnjak sa Fruške gore. Na pojedinim fotografijama vidi se Ćaćić kako drži sekiru u ruci i zamahuje njome prema drvetu.

Kao komentar pored fotografija Ćaćić je napisao: "Na Frušku po badnjak".

Nekoliko stručnjaka za vegetaciju na Fruškoj gori potvrdilo je agenciji Beta da su fotografije koje je Ćaćić objavio na Fejsbuku snimljene na području Nacionalnog parka Fruška gora, gde je zabranjena neovlašćena seča drveća.

Dodali su da je na tom području pre nekoliko godina izvršeno pošumljavanje hrastom koji je prvo odgajan u rasadniku, što poskupljuje njegovu proizvodnju.

Naveli su da je najverovatnije reč o delu Nacionalnog parka u kojem su šume vraćene Srpskoj pravoslavnoj crkvi i u kojem je čuvarska služba slabija nego u delu Fruške gore o kojem se stara Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora.

Nacionalni park apelovao je u petak na gradjane da ne seku hrast na Fruškoj gori, jer će to preduzeće organizovati besplatnu podelu badnjaka u više opština u Vojvodini.

Nacionalni park je juče ujutro podelio 11.000 besplatnih badnjaka na području Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Beočina, Iriga, Vrdnika, Indjije, Sremske Mitrovice i Šida.

Ranijih godina mediji su pisali o ilegalnoj seči šume na području Nacionalnog parka Fruška gora, u koju su bili umešani i pojedini funkcioneri, članovi i aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Članovi jednog lokalnog odbora SNS iz Novog Sada postavili su pre dve godine na svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk fotografije kako na Fruškoj gori seku drvo hrasta koje pripada zaštićenoj vrsti.

Na fotografijama koje su postavili članovi Mesnog odbora SNS-a iz naselja Sajlovo videli su se aktivisti te stranke pored omanjeg drveta hrasta, a na sledećoj fotografiji videle su se iste osobe kako nose to drvo koje je posečeno.

Fotografisali su se i sa zastavama bivše Republike Srpske Krajine, a na jednoj fotografiji videlo se i više osoba sa šajkačama i kokardama.

"Ulažemo 12 godina u obnavljanje zasada, jer je toliko potrebno da hrast počne da donosi plodove, a onda oni dodju i za noć unište sve", kazali su tada u Nacionalnom parku Fruška gora.

Nešto slično se ponovilo i prošle godine, a medju onima koji su sekli mladi hrast bio je i Dragan Bračika, jedan od organizatora tribine Srpske napredne stranke u mestu Beška, na kojoj je promovisan osudjeni ratni zločinac pukovnik Veselin Šljivančanin i na kojoj su fizički napadnuti aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava.

S Bračikom u društvu, izmedju ostalih, tada su bili i zamenik načelnika novosadske komunalne inspekcije Dejan Šijak i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Djordje Vukmirović.

Dnevni list Blic je ranije pisao o Draganu Bračiki, koji je tada redovno dobijao platu na mestu savetnika generalnog direktora Novosadskog sajma, iako se sedam meseci uopšte nije pojavljivao na poslu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.