AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.01.2018 12:10 > 10.01 12:14

Nacionalni park Fruška Gora: Štete od seče badnjaka minimalne, sem u manastirskim šumama

Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora saopštilo je danas da na području koje je u njihovoj nadležnosti nije bilo značajnije seče šume i dodalo da ima saznanja da je šteta od seče šume bilo na teritoriji u nadležnosti manastira Srpske pravoslavne crkve na Fruškoj gori. Pojedini mediji objavili su fotografije koje je na svom profilu na Fejsbuku objavio glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio-televizije Vojvodine Nenad Ćaćić, koji se pohvalio kako je sekao zaštićeni hrast na Fruškoj gori, kako bi od njega napravio badnjak.

Na osnovu fotografija, nekoliko stručnjaka za vegetaciju je agenciji Beta potvrdilo da je Ćaćić sekao zaštićeni hrast u šumama koje su u nadležnosti fruškogorskih manastira Srpske pravoslavne crkve.

Dodali su da su u tim šumama čuvarske službe znatno slabije, nego u šumama kojima gazduje Nacionalni park.

"Nije bilo nelegalne seče, osim na području Radne jedinice u Erdeviku u manjem obimu, ali imamo saznanje da je šteta bilo na teritoriji manastirskih šuma i jos uvek postoje ostaci šteta", kazali su danas agenciji Beta u Nacionalnom parku Fruška gora.

Kako je navedeno, u Erdeviku je zabeležena šteta od 20 sadnica.

Iz Nacionalnog parka su podsetili da su ove godine bili pripremili 11.000 sadnica, koje su besplatno podeljene gradjanima po obližnjim opštinama, te je samim tim znatno smanjen uticaj na štete od nelegalnih seča.

Naveli su da su štete minimalne zahvaljujući apelu koji su uputili gradjanima uoči Badnjeg dana koji se obeležava po Julijanskom kalendaru, kao i zahvaljujući vanrednim dežurstvima čuvarske službe Nacionalnog parka.

"Preduzeli smo sve zakonske obaveze, i kao i svake godine pridržavali smo se zakonskih mera i ovlašćenja", kazali su u Nacionalnom parku.

I ranijih godina mediji su pisali o ilegalnoj seči šume na području Nacionalnog parka Fruška gora, u koju su bili umešani i pojedini funkcioneri, članovi i aktivisti vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Nije poznato da su oni zbog toga snosili bilo kakve prekršajne ili krivične sankcije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.