AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.01.2018 11:05

U Srbiji će 2018. biti preradjeno 85.000 tona opasnog otpada

Članice Udruženja reciklera Srbije planiraju da u ovoj godini prerade oko 85.000 tona opasnog otpada, što je 20 odsto više nego godinu pre, saopštilo je danas to udruženje.

"Opasan otpad i njegovo pravilno odlaganje i tretman su ključni kako ne bi došlo do zagadjenja životne sredine i opasnosti po ljude", navodi se u saopštenju i podseća da se u Srbiji se godišnje proizvede više od 100.000 tona opasnog otpada, kao i da je Udruženje u poslednjih nekoliko godina preradilo više od 250.000 tona otpada, koji bi u životnoj sredini predstavljao ekološku bombu.

Predsednik Udruženja reciklera Vladimir Živaljević smatra da je ključna stvar da se što pre obezbedi da se novac od ekološke takse usmeri na projekte zaštite životne sredine, odnosno da se namenski troši.

On je ukazao da će samo na taj način dpći do razvoja oblasti životne sredine, porasta broja "zelenih" radnih mesta, stvaranja stručnjaka koji će se baviti zbrinjavanjem opasnog otpada, ali i većeg korišćenja postojećih kapaciteta za preradu opasnog otpada, koji se koristi samo 50 odsto.

Prema podacima Udruženja, u 2017. od ekološke takse je prikupljeno 10 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego godinu pre, kada je naplaćeno ukupno 7,5 milijardi dinara po principu "zagadjivač plaća".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.