AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.04.2018 12:35 > 20.04 12:38

Trivan: Srbija će razmotriti zabranu upotrebe plastičnih kesa ukoliko bude potrebno

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da će Srbija ukoliko bude potrebno razmotriti zabranu upotrebe plastičnih kesa.

"Kada procenimo da je to (zabrana upotrebe plastičnih kesa) potrebno i moguće, mi ćemo to uraditi", kazao je Trivan novinarima uoči konferencije o zbrinjavanju otpada i dodao da će se najpre sačekati rezultati akcije naplate plastičnih kesa u trgovinama, što bi trebalo da smanji njihovu upotrebu.

Istakao je da se u prvom danu akcije, prema statistici, potrošnja plastičnih kesa u trgovinama smanjila za 50 odsto.

"Voleo bih da potpuno izbacimo plastične kese iz upotrebe", kazao je Trivan podsetivši da jedna osoba u proseku godišnje potroši oko 300 plastičnih kesa, ali nije želeo da govori o rokovima, jer će najpre sagledati efekte akcije.

On je pozvao sve trgovinske lance u Srbiji, koji to nisu učinili, da počnu da naplaćuju plastične kese koje su nerazgradljive.

Dodao je i da se za sada ne primenjuju nikakve administrativne mere koje se odnose na plastične kese, iako je država spremna da ih primeni, i da se za sada daju samo preporuke.

Trivan je ocenio kao dobru okolnost i to što postoji evropska Direktiva o plastici, koja podrazumeva drastično smanjenje upotrebe plastičnih kesa na 90 po stanovniku godišnje do 2019, odnosno 40 do 2025, jer se ti standardi mogu ugraditi i u domaće propise.

On je kazao da će se kese i dalje proizvoditi, ali od biološki razgradivih materijala, a postoje i nove tehnologije za kese koje se proizvode od skroba u indiji.

Trivan je naveo i da resorno ministarstvo razgovara sa udruženjima koja okupljaju operatere koji zbrinjavaju plastičnu ambalažu kako bi se potrošnja te ambalaže smanjila ili se recikliranje sprovelo na efikasniji način, a do kraja godine, kako je dodao, mogu se očekivati prvi rezultati u vezi sa tim.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.