AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.07.2018 12:30

Prirodni resursi se koriste 1,7 puta brže nego što mogu da se regenerišu


Svetski fond za prirodu (WWF) danas je upozorio da se za trenutne potrebe čovečanstva prirodni resursi koriste 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu.

"Svet 1. avgusta ulazi u ekološki dug. To je dan kada potrebe čovečanstva prema prirodi premaše ono što ekosistemi planete Zemlje mogu u toj godini da obnove", navodi se u saopštenju fonda.  

Kako je objašnjeno, Dan ekološkog duga se ove godine obežava najranije otkako se rade merenja i simbolično prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i njene resurse.

"Činjenica da se ovaj dan svake godine pomera unapred govori nam da se i dalje prema planeti ne ponašamo odgovorno! Živimo od sve veće pozajmice koju uzimamo s računa bolje budućnosti  svoje dece", ukazao je direktor WWF Adrije Deni Porej.

Dodao je da sve zemlje u tom regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta.

"Budući da naše potrebe sve više prevazilaze mogućnosti planete da se regeneriše, na šta dodatno utiču posledice klimatskih promena, Dan ekološkog duga je snažan podsetnik na hitne akcije koje pojedinci i zemlje moraju da preduzmu kako bi zaštitili šume, okeane, slatkovodne resurse, biljni i životinjski svet, i na taj način pomognu u ostvarivanju održivog razvoja", ističe se u saopštenju Svetski fond za prirodu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.