AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.10.2018 14:55 > 08.10 15:01

Holandija sa osam miliona evra pomaže prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu

Ministar Srbije za zaštitu životne sredine Goran Trivan i ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol potpisali su danas sporazum o osam miliona evra bespovratne pomoći Holandije za upravljanja otpadnim vodama u Leskovcu.

"Uspeli smo da dobijemo gradjevinsku dozvolu za radove na ovom infrastrukturnom projektu, a zahvaljujući Holandiji sada imamo i novac koji ćemo iskoristiti za preradu otpadnih voda u Leskovcu i njegovoj okolini", rekao je ministar i dodao da je Holandija i ranije finansijski pomagala projekte u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.

Trivan je kazao da je Holandija poslednjih nekoliko godina donela ogromne investicije u Srbiju u iznosu od tri miliona evra i da u Srbiji 550 holandskih kompanija zapošljava 15.000 ljudi.

"Ministarstvo ima velike ambicije da obezbedi bolji i zdraviji život ljudi, ali je za to neophodno zatražiti pomoć Evropske unije u podizanju, pre svega, kadrovskih kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine", rekao je Trivan.

Ambasador Holandije Van den Dol kazao je da je Poglavlje 27 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji koje se odnosi na zaštitu životne sredine, jedno od najvažnijih, a uključuje i preradu otpadnih voda.

"Bespovratna sredstva smo izdvojili kako bi se izgradila kanalizaciona mreža za upravljanje otpadnim vodama u 17 naseljenih zajednica u Leskovcu i okolini. To će pomoći Srbiji da uskladi propise s Direktivom EU o preradi otpadnih voda", kazao je ambasador.

Dodao je da je to neophodan korak Srbije u poštovanju evropskih pravnih tekovina.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da će projekat obezbediti da otpadne vode idu ka postrojenju za prečišćavanje koje je izgradjeno zahvaljujući donaciji EU od 26 miliona evra.

"Pored toga, od Vlade Srbije smo obezbedili 602 miliona dinara za izgradnju kolektora koji će uskoro biti završen", dodao je Cvetanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.