AAA

ZELENA-SRBIJA | 08.10.2018 16:50 > 08.10 17:04

Vatrogasni savez Vojvodine o paljenju njiva: Nemamo ni snage, ni volje, ni sredstava

Zbog opasnosti od širenja požara Vatrogasni savez Vojvodine je danas pozvao inspekcijske organe i policiju da zaustave spaljivanje biljnih ostataka na njivama.

"Paljenje njiva nanosi višestruku štetu, a najgore je to što se požar proširi na neobrane kukuruze, i što se u toku vožnje automobila kroz gust dim na saobraćajnicama dešava mnogo saobraćajnih udesa", piše u saopštenju.

"Gradjani, poljoprivredni proizvodjači, ali i vatrogasci, vape da im se pruži pomoć i zaštita", navela je u saopštenju predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine Ljubica Krnjajić.

Dodala je da su dobrovoljni vatrogasci širom Vojvodine ogorčeni što poljoprivrednici pale njive i jer državni organi nisu u stanju da spreče "bezobzirno uništavanje imovine i životne sredine".

"Nemamo više ni snaga, ni sredstava i opreme da gasimo ove požare", poručila je Ljubica Krnjajić.

Navela je da su vatrogasna vozila stara od 40 godina, da se vatrogasna creva znatno više oštećuju pri gašenju požara u kukuruzištima, da vatrogasci većinom nemaju posebna odela, te rade u staroj civilnoj odeći i obući.

Nemaju ni goriva za vozila, a "više nemaju volje ni da nekoga mole da im da gorivo ili pare da kupe gorivo, da bi oni dobrovoljno gasili požare koje neko svojom bahatošću izaziva, a pri tom za to ne odgovara", napisala je predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.