AAA

ZELENA-SRBIJA | 31.10.2018 22:15 > 01.11 09:07

Zemlje EU podržale zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Zemlje članice EU podržale su danas predlog direktive o zabrani nekih plastičnih proizvoda za jednokaratu upotrebu, što je još jedan korak ka usvajanju potpisa o tome.

Cilj predloga koji je Evropska komisija dala krajem maja je da se prvo bori protiv plastičnog zagadjenja koje pogadja mora i obale.

Predlaže se zabrana deset kategorija svakodnevnih plastičnih proizvoda kao što su štapići za uši, držači za balone, plastični escajg, plastična oprema za ribolov, što predstavlja 70 odsto svog otpada u moru.

Evropska dvadesetosmorica su se preko svojih ambasadora u EU usaglasila o zajedničkom stavu u odnosu na predlog Evropske komisije, saopštio je Savet EU.

Time se otvara mogućnost da počnu pregovori s trećim telom Unije, Evropskim parlamentom, koji je već podržao taj predlog glasanjem 24. oktobra. Prvi razgovori dva tela biće 6. novembra, a EU se nada da bi mogli da se usaglase oko novih propisa pre kraja ove godine.

Oni takodje žele da proizvodjači takve plastike snose veću odgovornost za uklanjanje otpada. Evropska komisija predlaže da proizvodjači snose troškove uklanjanja otpada, a Savet EU ide dalje i traži da se ta obaveza prošili na kompanije koje uvoze ili prodaju takve proizvode i pakovanja za jednokratu upotrebu.

Savet EU takodje poziva pojedinačne vlade da uvedu nacionalne ciljeve za smanjene potrošnje takvih plastičnih proizvoda.

EU se nada da bi mogli da dodju do načelnog dogovora do kraja godine, a da pravni proces završe do proleža 2019, s stupanjem na snagu 2021. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.