AAA

TEHNOLOGIJA | 16.11.2018 12:00

Veliki K odlazi u penziju


 Etalon kilograma, cilindar od legure platine i iridijuma poznat kao "Veliki K", jedini pravi svetski kilogram od 1889. godine, otići će u zasluženu penziju.

Predstavnici država okupljenih u Versaju danas bi trebalo da odobre korišćenje naučne formule za tačnu definiciju kilograma. Prisutni naučnici nisu krili uzbudjenje a neki su čak imali i prigodne tetovaže.

Promene neće imati gotovo nikakav uticaj na najveći broj ljudi. Kućne vage će i dalje raditi svoj posao a kilogrami i grami u prodavnicama se neće menjati.

Medjutim, naučnici pozdravljaju promene kao mini-revoluciju u oblasti tegova i mera, ključnoj za aktivnosti poput medjunarodne trgovine.

To takodje znači i zastarelost "Velikog K" i šest njegovih zvaničnih kopija.

Nova definicija kilograma, zasnovana na formuli, imaće brojne prednosti u odnosu na precizno izradjeni metalni objekat koji je više od jednog veka predstavljao standard.

Za razliku od fizičkog objekta, formula ne može da pokupi čestice prašine, propadne zbog protoka vremena ili bude ispuštena i oštećena. Očekuje se i da bude preciznija prilikom merenja veoma malih ili veoma velikih masa.

Nakon povlačenja, "Veliki K" i šest kopija, zajednički zvani "naslednik i rezerve" (heir and the spares), biće i dalje držani u strogo obezbedjenom sefu u okolini Pariza, gde se trenutno nalaze. Naučnici i dalje žele da ih proučavaju da bi videli da li će im se masa postepeno menjati.

Etaloni kilograma su retko iznošeni od 1889. Nekoliko puta su korišćeni za proveru da li su ostali "glavni" kilogrami, koje države širom sveta koriste, dobro podešeni.

Metalni kilogram će zameniti definicija bazirana na Plankovoj konstanti, koja je deo jedne od najslavnijih jednačina u fizici ali isto tako i djavolski teška za objašnjavanje.

U najmanju ruku, nova definicija će poštedeti države potrebe da povremeno šalju svoje kilograme u Francusku na prilagodjavanje "Velikom K". Naučnici bi umesto toga trebalo da precizno izračunaju kilogram bez poredjenja težine dva metalna objekta.

Kako bilo, ljudski rod će preseći jednu od veza svoje sadašnjosti s prošlošću.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.