AAA

ZELENA-SRBIJA | 27.11.2018 20:40

Aktivisti Grinpisa se popeli na dimnjak termocentrale u Poljskoj


Šest aktivista Grinpisa spremaju se da provedu noć na vrhu 180 metara visokog dimnjaka termoelektrane u Belhatovu u Poljskoj da protestuju zbog klimatskog zagrevanja uoči samita o klimi koji se održava u toj zemlji, javila je danas ta ekološka organizacija.

Ukupno se devet aktivista ranije danas popelo na taj dimnjak.

Organizacija Grinpis je saopštila da oni imaju odgovarajuću opremu da provedu noć u tim teškim uslovima.

"Želimo da privučemo pažnju sveta na činjenicu da su klimatske promene stvarnost i da se ljudske tragedije dešavaju pred našim očima i da su akcije hitne", rekla je za Frans pres predstasvnica te organizacije Katažina Guzek.

Ona je dodala da je to najveća elektrana na ugalj u Evropskoj uniji i jedna od najvećih na svetu i da je simbol sistema koji ubija život na našoj planeti.

Portparol grupe PGE koja je vlasnik centrale rekao je ranije za Frans pres da prate situaciju i da ta akcija ne utiče na rad centrale.

Centralu Belhatov koristi ugalj iz obližnjeg otvorenog rudnika, i ima maksimalnu snagu od 5472 megavata.

Ova akcija je organizvana četiri dana pred samit UN o klimi koji počinje u nedelju u mestu Katovice na jugozapadu Poljske, gde će se tokom dve nedelje okupiti delegacije 193 zemlje.

"Poljska vlada koja je domaćin samita dosta doprinosi klimatskom zagrevanju. S jedne strane organizuje samit, a s druge najavljuje svoj energetski program u kome ugalj ostaje osnovno gorivo do 2060. godine", rekla je Guzek.

Tokom ovog skupa o klimi medjunarodna zajednica trebalo bi da finalizuje sporazum iz Pariza čiji je cilj da se dostigne cilj o ograničenju klimatskog zagrevanja na ispod dva stepena Celzijusa, odnosno na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na nivo iz industrijske revolucije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.